A járványszakértők védelmükbe vették a közegészségügyi hivatalokat Gröhlinggel szemben

A járványszakértők védelmükbe vették a közegészségügyi hivatalokat Gröhlinggel szemben

A Járványszakértők Tanácsa Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter kritikája után védelmébe vette a regionális közegészségügyi hivatalokat, amelyek közül több is elrendelte egyes járásokban az alapiskolák felsőtagozatainak és a középiskolák bezárását és a távoktatásra való áttérést.

“A regionális közegészségügyi szakemberek jól ismerik a lokális viszonyokat és az ő kötelességük és hivatásuk olyan intézkedéseket elfogadni, amelyek az emberi életek megmentéséhez szükséges, beleértve a jelenléti oktatás megelőző jellegű felfüggesztését”.

Csütörtök délután érkezett a hír, hogy újabb hat járásban térnek át a távoktatásra (ezek a Gölnicbányai, Bárfai, Kiszucaújhelyi, Iglói és Ólublói járások, további részletekért lásd alább interaktív térképünket) az iskolák az illetékes közegészségügyi hivatal döntése alapján. Gröhling azonban élesen bírálta a döntésüket, amely azt eredményezi, hogy jövő hétfőtől a diákok harmada már távoktatáson lesz.

Gröhling többek között azzal érvel, hogy semmi ok nincs Pozsony megyében felfüggeszteni a jelenléti oktatás, amely a legmagasabb átoltottsági szinttel rendelkező megye mind közül. Ebben egyébként kiállt mellette és igazat adott neki Richard Kollár matematikus is.

Hírdetés

A Pozsonyi Regionális Közegészségügyi Hivatal azonban nem sokkal később közleményben hívta fel a figyelmet, hogy nem hasraütésszerűn hoznak döntéseket.

“Jelenleg Pozsony megye a harmadik legrosszabb hétnapos incidencia szinttel rendelkezik (1175 pozitív eset jut hét nap alatt 100 ezer főre), nem beszélve Bazinról és Szencről, amelyek ráadásul e járványmutató tekintetében a legrosszabbak közé tartoznak egész Szlovákiában (Szenc 1722-vel a legrosszabb az országban, Bazin incidenciaszintje pedig 1326. A bemutatott adatok TÖBBSZÖRÖSEN meghaladják azt a limitet, amely a harmadfokú járávnykészültség elrendeléséhez lenne szükséges a COVID-automata szerint (250 eset százezer főre egy hét alatt).”

áll a közleményben. A harmadfokú járványkészültség a jelenleg felfüggesztett COVID-automatában a legrosszabb, fekete besorolást jelentené. Gröhling bírálatait cinikusnak és tendenciózusnak nevezték, és jelezték, hogy az iskolahálózat sem hermertikusan lezárt világ, amely védett a járványtól.

Gröhling: Ismét a gyerekeknek kell megvédeniük a felnőtteket

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »