A járóbeteg-ellátás az összeomlás szélén áll, több pénzre van szükség

A járóbeteg-ellátás az összeomlás szélén áll, több pénzre van szükség

Ha nem változtatnak az orvosi rendelők finanszírozásán, kettő-öt éven belül komoly veszélybe kerülhet a szlovákiai járóbeteg-ellátás. Erre a Rendelői Szolgáltatók Szövetsége (ZAP) hívta fel a figyelmet.

„Veszélyes, ha a mai viszonylag kedvező gazdasági helyzetben nem foglalkozunk a rendelőintézetek válságos állapotával, miközben azok az összeomlás szélén állnak” – közölte Zuzana Dolinková, a ZAP ügyvezető igazgatója.

Hírdetés

Jelenleg nincsenek lezárva az Általános Egészségbiztosító (VšZP) és a ZAP tárgyalásai az egészségügyi ellátás feltételeiről. Peter Slezák, a ZAP igazgatótanácsának tagja a TASR-nek elmondta, hogy a VšZP jelenlegi ajánlatát a rendelőintézetekre szánt pénz összegét illetően 10 százalékkal emelnék. „Ha realisták lennénk, akkor 35-40 százalék körüli emelésről kellene beszélnünk. Egy rendelőre, berendezés nélkül, körülbelül 8000 euró kellene” – közölte. Hozzátette: ha a VšZP nem teljesíti a ZAP elvárásait, akkor a szövetség nem tud hová visszalépni, és elmegy.

 

Az állami biztosító már korábban kijelentette, hogy minden egészségügyi szolgáltatónak azonos feltételeket kínál. Csak a ZAP-vel nem tudott megegyezni.

„A ZAP-vel kötött szerződések december 31-én járnak le, ezért a VšZP nem tekinti lezártnak a tárgyalásokat. A VšZP tájékoztatni fogja a nyilvánosságot a tárgyalások eredményéről” – közölte az állásfoglalásában a VšZP kommunikációs osztálya.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »