A japán miniszterelnök lemondását jósolják

A japán miniszterelnök lemondását jósolják

Júniusban lemondhat a botrányok tépázta, egyre csökkenő népszerűségű Abe Sindzó japán kormányfő – mondta el Koidzumi Dzsunicsiró egykori miniszterelnök egy hetilapnak hétfőn.

„A helyzet egyre veszélyesebb” – idézte honlapján az Aera hetilap Koidzumit. „Nem mond le Abe a parlamenti ülésszak végével?” – tette fel a kérdést a volt kormányfő. A jelenlegi ülésszak június 20-án zárul.

A miniszterelnök nukleáris politikáját bíráló Koidzumi szerint jelentős kárt okozna a Liberális Demokrata Párt (LDP) szenátusi jelöltjeinek a jövő nyári felsőházi választásokon, ha Abe továbbra is görcsösen ragaszkodna a hatalomhoz.

Egy, a Nippon tévécsatornán ismertetett vasárnapi közvélemény-kutatás szerint Abe támogatottsága csupán 26,7 százalékos;

a legalacsonyabb azóta, hogy a konzervatív politikus 2012 decemberében hivatalba lépett.

Az Aszahi napilapban hétfőn közzétett felmérés 31 százalékra becsülte a kormányfő támogatottságát.

Szombaton a szervezők szerint mintegy 50 ezren követelték a kormányfő távozását a parlamentnél tartott tüntetésen.
Abében azt követően ingott meg a választók bizalma, hogy kiderült:

kedvezményes áron vásárolhatott állami tulajdonban lévő telket az az iskola, amelynek a felesége, Abe Akie egy ideig a tiszteletbeli igazgatója volt.

Hírdetés

A kormányfő tagadta, hogy visszaélt helyzetével, de az Aszahiban ismertetett közvélemény-kutatás szerint a szavazók kétharmada ezt nem hiszi el.

A bajt tetézi, hogy a Sindzsó folyóirat azzal vádolta meg a pénzügyminisztérium egyik vezető tisztségviselőjét, Fukuda Dzsunicsit, hogy

több újságírónőt szexuálisan zaklatott.

Fukuda tagadta a vádakat.

Az olvadó népszerűségi mutatók meghiúsíthatják Abe reményét, hogy szeptemberben harmadszor is megválasszák a Liberális Demokrata Párt élére. Egyesek korai távozásának lehetőségét firtatják, míg mások szerint a kormányfő előrehozott választásokhoz folyamodhat, ahogy azt tavaly októberben tette, amikor szintén mélyponton volt a népszerűsége.

A Kyodo japán hírügynökség hétvégi felmérése szerint

a válaszadók többsége (26,6 százaléka) Isiba Sigerut látná legszívesebben a miniszterelnöki tisztségben.

A korábban kormánytagként tevékenykedő Isiba jelezte, kész kihívni Abét. Ugyancsak népszerű Koidzumi Sindzsiro, a volt kormányfő fia, akit a megkérdezettek 25,2 százaléka vélt a legrátermettebbnek a tisztségre. Abe a harmadik helyen végzett 18,3 százalékkal.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »