A Janssen-vakcina mellékhatásai közé hivatalosan is felvettek egy ritka neurológiai betegséget

A Janssen-vakcina mellékhatásai közé hivatalosan is felvettek egy ritka neurológiai betegséget

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) nemrég felvett egy ritka neurológiai betegséget a Janssen (Johnson&Johnosn) vakcina nemkívánatos mellékhatásai közé. Az EMA ennek ellenére nem lát okot a pánikra, és azt hangsúlyozza – ahogy korábban is – hogy a vakcina előnyei továbbra is meghaladják a kockázatokat.

Az új mellékhatás a Guillain-Barré-szindróma (GBS), amely rendkívül ritkán, de a jelek szerint előfordulhat a Janssen egydózisú vakcináltjai között. Ezt az EMA elintézi annyival, hogy kötelező lesz feltünteti a vakcina csomagolásán és ampulláján az információt (magyarul: a pereskedés lehetősége egy kialakult mellékhatásért nem nagyon lehet majd).

A GBS egy igen ritka autimmun betegség, a magyar nyelvben szétterjedő zsibbadásként is emlegetik. A szervezet immunrendszere a szervezet saját idegsejtjeit támadja meg, elsősorban a perifériás idegeket. Kezdetben lábujjakban jelentkező zsibbadásként jelentkezik, majd fokozatosan felfelé terjed. A betegséget az esetek legnagyobb részében egy emésztőrendszert vagy légutakat érintő fertőzés előzi meg.

A GBS tünetei között a fentebb említett zsibbadás, hangyamászás, bizonytalan fájdalmak, izomgyengeség, súlyosabb esetekben bénulás és az izmok fogyása szerepel. A hasizmok gyengesége miatt székrekedés alakulhat ki, a bordaközi izmok és rekeszizom legyengülése miatt pedig légzési nehézségek állhatnak elő. Ritkább esetekben szívritmuszavarok és vérnyomás ingadozás is jelentkezhet.

Az ijesztő tünetek ellenére a GBS nem csak ritka, de szerencsére az esetek elsöprő többségében a gyógyulás teljes, vagy csak minimális, alig észrevehető tünetek maradnak hátra. Ugyanakkor a felgyógyulás esélyeit illetően nagyon fontos a korai diagnosztizálása.

Hírdetés

Az EMA gyógyszerek kockázatait felügyelő részlege, a PRAC szerint a világon június 30-ig 108 GBS-esetet okozhatott a Janssen vakcina, amit akkor már legalább 21 millió ember kapott meg – az előfordulási arány tehát rendkívül kicsi.

Az EMA azt javasolja a Janssennel beoltottaknak, hogy ha érzékelik a tüneteket (zsibbadás, izomgyengeség, kettős látás, nehézkes szemmozgás, nehézkes beszéd), keressék fel orvosukat.

Az EMA azt is kielemte, hogy a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcinája esetén a GBS nem jelentekezett mellékhatásként.

A dolog érdekessége, hogy a GBS-t korábban már az AstraZeneca esetében is felvetetették ritka mellékhatásként. Az ezzel a mellékhatással foglalkozó korábbi tanulmányok ráadásul a brit-svéd vakcinára összpontosítottak, nem a Janssenre.

Igazolták: újabb betegség írható a zikavírus számlájára

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »