A II. Beregszászi Jótékonysági Félmaratonon

Fuss, szurkolj és segíts!

Az elmúlt szombaton immáron második alkalommal szervezték meg a Beregszászi Jótékonysági Félmaratont. Ennek persze előzménye is van, ugyanis 2015-ig hat alkalommal Beregszászi Borvidék Fél¬maraton néven szervezték azt meg. Az elsőt 2009-ben, mely¬nek résztvevői jobbára az amerikai Békehadtest önkéntes fiataljai voltak, akik Ukrajna különböző városaiban tevékenykedtek. Arra a márciusi hétvégére pedig a Vérke-parti városba érkeztek, hogy részt vegyenek a félmaratonon, melyet a béke jegyében szerveztek.

Mint akkor a főszervező, Erin Dowland – aki Beregszászon az ADVANCE Kárpátaljai Tanácsadó és Fejlesztő Központban önkénteskedett – elmondta, hogy a kollégáival a Prágában megrendezésre kerülő mara¬tonra készültek, így ezt a félmaratont gyakorlásuk részeként szerették volna megszervezni egy olyan gyönyörű tájon, mint amilyen ez a Beregszászi Borvidék. Aztán, amikor a helyi fiatalság értesült a tervről, ők is csatlakoztak, segítettek a szervezésben, s a kezdeményezés mellé állt Gerevich János, az ADVANCE igazgatója, illetve Bíró Tibor vállalkozó is, és a gyakorlásból jótékonysági távfutás lett: a nevezési díjból befolyt pénzzel a beregszászi ifjúság további hasonló programjait, illetve nyugdíjasokat, iskolásokat, hátrányos helyzetben élőket kívántak támogatni.

A futóverseny az évek során egyre népszerűbb rendezvénnyé nőtte ki magát. 2015-től a Beregszászi Jótékonysági Félmaraton nevet viseli, melyet az ADVANCE Kárpátaljai Tanácsadó és Fejlesztő Központ és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet közösen szervez. Mint Gerevich Jánostól megtudtuk, azért változtattak nevet, hogy ezzel is felhívják a figyelmet az Ökumenikus Segélyszervezet ukrajnai segélyprogramjaira, és minél több adományozót toborozzanak. A futók a versenytrikójukon ezért is viselik a 1353-as magyarországi adományvonal számát, amelynek felhívásával 250 forintnak megfelelő összeggel támogatható az Ökumenikus Segélyszervezet tevékenysége az anyaországból vagy akár Kárpátaljáról is, hiszen a magyar országhatár közelében élők közül sokan használnak magyarországi telefonkártyát. A jelszó is buzdított ezen a napon: Ne csak szurkolj, segíts! Ezt akár így is megfogalmazhatnánk: Fuss, szurkolj és segíts!

Idén október 2-án immáron közel félezren indultak el a különböző távokon. Merthogy a hagyományos félmaraton (21,5 km) mellett sokan vágtak neki a 10 illetve az 5 km-es távnak is, a kisebbek közül szép számmal álltak a 3 km-es táv rajtvonalához, de a legnépesebb a 800 méteres távot választók tábora volt.

Az igen szép napsütéses őszi napon jó hangulatban gyülekeztek a versenyzők, érdeklődők a Barátság Stadionban, ahol a köszöntők elhangzása után vidám bemelegítés következett Kovács Koko István, olimpiai és világbajnok magyar ökölvívó, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete vezetésével. Majd sorban elrajtoltak a futók, de a stadionban maradt érdeklődők nem unatkoztak, hisz folyamatosan futottak be a rövidebb távokról a versenyzők, és így lelkesen szurkolhattak, tapsolhattak. S mivel idén családi nap keretében került megrendezésre a jótékonysági futás, különböző érdekes programok is várták a résztvevőket. Volt itt hinta, ugrálóvár, arcfestés, ügyességi játékok, bohócokkal szórakozhattak, sportolhattak a legkisebbek. A befutókat a szervezők energiapótlással várták, dél tájban pedig Wolf Kati énekesnő, az Ökumenikus Segélyszervezet önkéntese adott koncertet.

A rendezvényen Kovács Koko István a sajtónak nyilatkozva hangsúlyozta: a beregszászi félmaraton üzenete, hogy nekünk, magyaroknak, össze kell fognunk, egymást segítve kell építeni az életünket. A jószolgálati nagykövet azt is kiemelte, hogy a félmaraton már a start előtt elérte a célját, hisz a futóverseny résztvevői a sporton keresztül eljutottak a szolidaritás érzéséhez, az egymáson való segítés gondolatához.

A beregszászi rendezvényen ezúttal is jelen volt Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója elmondta, hogy a jótékonysági futóversennyel még nagyobb figyelmet szeretnének Kárpátaljára irányítani.

A félmaratonnal pedig nem csak a támogatókat szólítják meg, hiszen egy nagy közösségi eseményről van szó, amelyre az egész régió odafigyel, sőt a futóversenynek idén már németországi, kijevi és amerikai résztvevői is vannak.

A félmaratonon indulókat köszöntötte Babják Zoltán, Beregszász polgármestere is, aki örömét fejezte ki, hogy nő az érdeklődés a jótékonysági sportrendezvény iránt, s arra a városba látogató turisták is beneveztek.

Kovács Erzsébet

Kárpátinfo hetilap évfolyama: Kárpátinfo hetilap 20. évf. 40. számRovat: BelföldTelepülés: Ukrajna›Kárpátalja›Beregszászi járás›BeregszászCímkék: BeregszászBeregszászi Jótékonysági FélmaratonKárpátaljaUkrajnaukrajnai hírekForrás: Kárpátinfo hetilap


Forrás:hetilap.karpatinfo.net
Tovább a cikkre »