A húszik szerint Száleh árulóvá vált

Azért végeztek Ali Abdullah Száleh volt jemeni elnökkel, mert árulóvá vált – jelentette ki hétfőn Abdul-Malik al-Húszi, a síita húszi lázadók vezére. A jemeni felkelők televíziós csatornája, az al-Maszirah által közvetített hosszadalmas beszédében Húszi a Szaúd-Arábia vezette “koalícióra mért történelmi vereségnek” minősítette Száleh meggyilkolását.

A lázadók vezetője Száleh nevének említése nélkül azt állította, hogy tudott a volt jemeni elnöknek az ellenük harcoló koalícióval folytatott kommunikációjáról és terveiről, hogy a húszik ellen forduljon. Mint mondta, többször is figyelmeztette a volt államfőt, hogy vonja vissza áruló milíciáit. Kiemelte: Száleh fegyvereseinek lázadása az Irán támogatását élvező húszik ellen az eddigi legnagyobb kihívást jelentette az ország számára, de három nap alatt leverték őket.

“Ma elbukott az árulás és a hitszegés összeesküvése. Sötét nap ez a koalíciós erők számára” – hangoztatta Húszi. Egyben leszögezte: az Anszár Alláhként is ismert húszik nem éreznek gyűlöletet, s nem terveznek megtorlást Száleh pártja, az Általános Népi Kongresszus (GPC) ellen.

A GPC Száleh elnöksége idején volt kormányzó párt, időközben azonban megosztottá vált.

Szemtanúk beszámolói szerint időközben alábbhagytak a harcok, s a Szálehhez hű milíciák sorra megadják magukat a húszi erőknek. Arról is érkeztek jelentések, hogy helyenként ostromgyűrűbe fogták a volt elnök csapatait.

Értesülések szerint Szanaa déli negyedeiben, ahol a legsúlyosabb összecsapások zajlottak, a húszik elfogták Száleh családtagjait, illetve hívei ellen razziákat tartanak a fővárosban, többeket őrizetbe véve.

A nap folyamán a 75 éves Ali Abdullah Száleh életét vesztette a húszi lázadókkal vívott harcokban a főváros, Szanaa külterületén. GPC-képviselők elmondása szerint Szálehet a párt főtitkárával, Jasszer el-Avadival együtt gyilkolták meg.

(MTI)


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »