A hrivnya katasztrofális gyengülését jósolja az IMF

Egy amerikai dollár akár 46 hrivnyába is kerülhet.

Szeptember elejétől a bankközi devizapiacon ismét gyengült a hrivnya árfolyama. Jelenleg az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) meg tudja fékezni a hrivnya gyengülését, de ez már nem fog sokáig tartani. Eközben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) becslései szerint Ukrajnában továbbra is fennáll a nemzeti valuta sokkoló leértékelődésének kockázata, ami az államadóssággal van összefüggésben. Az IMF elemzései szerint egy amerikai dollár akár 46 hrivnyába is kerülhet majd – írja az UA-Reporter.

A Nemzetközi Valutaalap szakértői szerint jelentős bizonytalanság marad még az állami kötelezettségek szerkezetátalakítása után is és megmarad az IMF-el való együttműködésről szóló program teljes körű végrehajtása esetén is.

Az IMF elemzői arra a következtetésre jutottak, hogy Ukrajna államadósságának várható csökkenését továbbra is érzékenyen érinti majd a gazdasági növekedés lelassulása és a hrivnya leértékelődése.

A hrivnya sokkoló leértékelődése esetén a dollár 27,5 hrivnyáról 2017-ben 45,9 hrivnyába kerülhet. A pénzügyi intézmények ismét veszteségeket szenvedhetnek, s a hatalom kénytelen lesz a költségvetésből támogatni majd őket. Emiatt 2017-ben az államadósság elérheti a GDP 116 százalékát, 2018-ban pedig a több mint 160 százalékát.

Rovatok: GazdaságTelepülés: UkrajnaCímkék: hrivnya, hrivnya árfolyam, IMF, Nemzetközi Valutaalap, Ukrajna, ukrajnai hírek, ukrán gazdaság, gazdaságForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »