A hosszútávú munkalehetőséget hiányolják a legtöbben a szocializmusból

A hosszútávú munkalehetőséget hiányolják a legtöbben a szocializmusból

A felmérés szerint az emberek többsége a hosszútávú, biztos munkalehetőség miatt értékeli pozitívan a '89 előtti időszakot.

A Focus közvélemény-kutatása alapvetően két kérdésre kereste a választ. Az egyik, hogy mi hiányzik számukra a leginkább a szocializmus időszakából, míg a másik a jelenkorra irányult, pontosabban arra, mit hiányolnának a mai érából, ha a szocializmus visszatérne.

A megkérdezettek 29 százalékának szavai szerint a szocializmus időszakában „mindenkinek volt munkája”, „mindenkinek dolgoznia kellett” és „a fiatalok biztosra vehették, hogy találnak munkát”.

Hasonló többség, 28 százalék a szociális biztonságot és a magas életszínvonalat emelte ki pozitívumként.

További 18 százalék azt felelte, hogy számukra az emberek közötti szorosabb kapcsolat, és az akkori morál hiányzik a legjobban. Szerintük a rendszerváltás előtt az emberek becsületesebbek, önzetlenebbek és segítőkészebbek voltak. Körülbelül 13 százalék szerint a ’89 előtti élet nyugodtabb volt, kevésbé volt stresszes.

Hírdetés

A kérdésre, hogy mi hiányozna legjobban a mai időkből, a válaszadók 40 százaléka a szabad utazási lehetőségeket és a nyílt határokat jelölte meg válaszul. A második helyen 20 százalékkal a szabadság és a különféle emberi jogok álltak.

Az ügynökség ebbe a kategóriába a következő kulcsfogalmak köré rendezte a válaszokat: demokrácia, szólásszabadság, vallási szabadság, valamint a média függetlensége.

A harmadik leggyakoribb válaszok a gazdaság köré épültek, így például a nagyobb kínálat az üzletek polcain, az elegendő élelmiszer, és a nagy üzletláncok működése.

A válaszadók legkisebb csoportjának, 11 százaléknak az internet és a modern technológia hiányozna a legjobban.

(Denník N)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »