A hőség és aszály miatt a görög szigeteken vízhiánnyal küzdenek

A Görögországban tapasztalható hőség és aszály a nyári turistaparadicsomnak számító görög szigeteket is megviseli, több szigetet vízhiány fenyeget – közölték a görög hatóságok kedden.

Görögország nagy részén hónapok óta alig volt csapadék. A vízkészletek idén a várható jelentős turizmus miatt is nagy terhelésnek vannak kitéve a szakértők szerint.

A rendkívüli meleg miatt júniusban Görögországban legkevesebb hat turista lelte halálát, köztük az ismert brit televíziós műsorvezető, Michael Mosley.

Az országban már júniusban „több mint kétszer annyi” erdőtűz pusztított, mint 2023 utolsó hónapjában, a különösen magas hőmérséklet miatt – közölte hétfőn Pavlosz Marinakisz kormányszóvivő.

1960 óta az idei június volt a legmelegebb hónap Görögországban. Az átlaghőmérséklet 1960 és 2024 között 2,5 Celsius-fokkal nőtt – nyilatkozott az AFP francia hírügynökségnek Kosztasz Laguvardosz, az athéni Nemzeti Obszervatórium kutatási igazgatója.

Kosztasz Szinolakisz, a klímaváltozási bizottság elnöke az ERT közszolgálati televízióban elmondta, hogy az átlagos hőmérsékletnél júniusban 3,8 Celsius-fokkal többet mértek.

Hírdetés

A hőség és a száraz időjárás miatt az Égei-tengeren, Athéntól délkeletre fekvő Náxosz felszíni víztározói szinte teljesen kiszáradtak. A kiapadt kutakba pedig benyomult a tengervíz.

A szigeten több hordozható sótalanító berendezést szereztek be, hogy a tengervíz ihatóvá tételével kezelni tudják a vízhiányt – számolt be róla Náxosz polgármestere.

Ez a megoldás azonban nem oldja meg a gazdák gondját, ugyanis a sótalanított vizet nem használhatják öntözésre, a kutakba szivárgott sós tengervíz pedig nem alkalmas rá.

Délebbre, Kárpathosz szigetén a hatóságok korlátozták az úszómedencék feltöltését, míg az északra fekvő Tászoszon szintén a tengervizet próbálják ihatóvá tenni sótalanító berendezések beszerzésével.

Andrea Toreti, az Európai Unió Copernicus éghajlatmegfigyelő szolgálatának tudósa arra hívta fel a figyelmet, hogy ahelyett, hogy „vészhelyzeti üzemmódban” működnénk, a felkészülésre és a megelőzésre kellene helyezni a hangsúlyt.

MTI


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »