A horvátok nagymesterei a tizenegyespárbajoknak

A horvátok nagymesterei a tizenegyespárbajoknak

Különleges arra gondolni, hogy a horvátok milyen nyugodtan várták a tizenegyespárbajt, és milyen magabiztosak voltak a hosszabbításban.

A japánok elleni világbajnoki nyolcaddöntőben már az 55. percben kialakult az 1–1-es állás. Amint közeledett a hosszabbítás, úgy lehetett egyre inkább látni, nincs ellenére Zlatko Dalic csapatának, ha 120 percig (plusz hosszabbítások) tart a mérkőzés, majd esetleg jönnek a tizenegyesek.

A legutóbbi nyolc nagy tornák egyenes kieséses szakaszában játszott mérkőzéseik közül heten hosszabbítást játszottak.

  • A 2008-as Eb-n egy,
  • a 2016-os Eb-n egy,
  • a 2018-as vb-n három,
  • a 2020-as Eb-n egy

mérkőzésük is hosszabbítást hozott az egyenes kieséses szakaszban, csak a franciák elleni vb-döntő jelentett kivételt.

Az oroszországi világbajnokságon a nyolcaddöntőben a dánokat, majd a negyeddöntőben az oroszokat is tizenegyespárbajban verték ki, majd az angolok elleni elődöntőben sem volt elég a 90 perces rendes játékidő.

Oroszországban ugyancsak 0-1-ről 1-1-re végződött a nyolcaddöntő, majd megnyerték a szétlövést, mégpedig úgy, hogy az ellenfél három lövést is elrontott. Éppen úgy, mint most.

Dominik Livakovic, a Dinamo Zagreb kapusa, három japán lövését is hárította, eltalálta, hogy melyik sarokra érkezik a nem túl erős, nem túl jól helyezett lövés.

Egyébként korábban mindössze két kapus védett ki három lövést is világbajnoki szétlövésben: 2006-ban az angolok ellen a portugál Ricardo, valamint 2018-ban, abban a bizonyos dánok elleni nyolcaddöntőben a horvát Danijel Subasic.

A horvátok immár sorozatban a harmadik tizenegyespárbajukat nyerték meg a világbajnokságokon, a japánok ellenben kettőből kettőt elveszítettek.

Egyébként, bármennyire hihetetlenül is hangzik, a világbajnokságokon a legutóbbi hat tizenegyespárbajt kivétel nélkül az a csapat nyerte meg, amelyik másodiknak rúgott.

Nyitókép: MTI/EPA/Georgi Licovszki

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »