A horvát kozervativok kihirdették győzelmüket

A szinte véglegesnek mondható hivatalos részeredmények alapján – 99 százalékos feldolgozottságnál – a jelenleg kormányzó jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) nyerte meg a vasárnapi előre hozott parlamenti választásokat. A HDZ kihirdette győzelmét, bár várhatóan nem szerez abszolút többséget a parlamentben, így koalíciós partnert kell találnia.

A friss reggeli adatok szerint a HDZ 61, a Szociáldemokrata Párt (SDP) irányította koalíció pedig 54 mandátumot szerzett a 151 tagú törvényhozásban. A harmadik helyen újra az eddigi kormánykoalíció másik tagja, a Híd Függetlenek Listája (Most) áll 13 mandátummal. Átlépi az ötszázalékos parlamenti küszöböt az Élőlánc (Zivi zid) politikai szervezet, amelynek 8 mandátuma lesz, az Isztriai Demokratikus Gyűlés (IDS), amely 3 parlamenti helyre számíthat, valamint a Milan Bandic zágrábi polgármester BM 365 nevű pártja, amely 1 mandátumot szerzett.

A fenti adatok szerint sem a HDZ, sem a SDP nem tud majd kompromisszumok nélkül kormányt alakítani, mivel egyikük sem tudott elegendő szavazatot begyűjteni. Önálló kormányalakításhoz 76 képviselő támogatására van szükség. A mérleg nyelve így ismét a Híd lett.

Több kicsi is reménykedhet

Átlépi az ötszázalékos parlamenti küszöböt az Élőlánc (Zivi zid) politikai szervezet, amelynek 8 mandátuma lehet, az Isztriai Demokratikus Gyűlés (IDS), amely 4 parlamenti helyre számíthat, a Milan Bandic zágrábi polgármester BM 365 nevű pártja, amely 2, valamint a Szlavónia és Baranya Horvát Demokratikus Szövetség (HDSSB), amely 1 mandátumban reménykedhet.

Stabilitás

Andrej Plenkovic, a HDZ elnöke a választások éjszakáján megtartott beszédében kiemelte: nyitottak azon pártok felé, amelyekkel hasonló a programjuk és egyforma világnézetet osztanak. „Megteszek mindent, hogy a következő kormány stabil és Európa-orientált legyen, valamint, hogy a választók érdekeit képviselje” – mondta. Hozzátette: már holnap összeül az elnökség, hogy megbeszélje a koalíciós tárgyalási folyamatokat.

Zoran Milanovic, az SDP elnöke kijelentette: Horvátországnak stabil kormányra van szüksége. Ez nem volt szerencsés nap Horvátország számára, az elmúlt nyolc hónapban egy kísérlet részesei voltunk – vélekedett. A baloldal vezetője szerint most Horvátország a legfontosabb, nem pedig a karrier és a hiúság.

Komprumisszumkényszer

Az előzetes adatok szerint sem a HDZ, sem a SDP nem tud majd kompromisszumok nélkül kormányt alakítani, mivel egyikük sem tud begyűjteni elegendő szavazatot. Önálló kormányalakításhoz 76 képviselő támogatására van szükség. A mérleg nyelve ismét a Híd lehet.

A harmadik erő

Bozo Petrov, a Híd elnöke beszédében hangsúlyozta: garanciát kért azoktól, akik a kormányalakításhoz a Híd segítségét kérik. „Másoknak kell eldönteniük, hogy ők miért harcolnak, a Híd már elmondta, mit akar” – szögezte le. A harmadik legerősebb párt elnöke öt napot adott a vezető pártoknak, hogy elfogadják követeléseiket. Petrov, már korábban bejelentette, hogy pártja rögtön az első parlamenti ülésen hét törvényjavaslattal áll elő, egyebek között a pártok finanszírozását és a választások demokratizálását illetően, és csak utána dönt az együttműködésről.

Végleges eredményeket hétfőn délután közöl a horvát választási bizottság.

Garantált magyar

A garantált magyar kisebbségi képviselői helyért folytatott küzdelemben Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) jelöltje a szavazatok 53,02 százalékát, míg Juhász Sándor, a Magyar Egyesületek Szövetségének (MESZ) jelöltje a szavazatok 46,98 százalékát szerezte meg.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »