A horvát kormányfő bírálta a hágai ítéletet

Andrej Plenkovic horvát kormányfő szerdai sajtótájékoztatóján elégedetlenségének adott hangot a hágai Nemzetközi Törvényszék aznap kihirdetett ítélete miatt, amely szerinte mély morális igazságtalanságot mutat a hat volt boszniai horvát vezetővel és a horvát néppel szemben, valamint kifejezte részvétét az egyik vádlott, Slobodan Praljak volt horvát tábornok családjának. A vádlott a horvát média szerint mérget ivott az ítélethirdetéskor, és hamarosan életét vesztette.

Plenkovic emlékeztetett, hogy Horvátország segítséget nyújtott Bosznia-Hercegovinának a délszláv háborúban. A horvát hadsereg útját állta Bihac szerb megszállásának, és ezzel megakadályozott “egy újabb srebrenicai mészárlást” – hangsúlyozta.

Hozzátette: a horvát hadsereg a boszniai hadsereggel együtt felszabadította Bosznia nagy részét, és véget vetett a háborúnak az országban. Kiemelte, hogy Horvátország több százezer menekültet fogadott be Boszniából, függetlenül nemzetiségüktől és vallásuktól.

A horvátok nélkül ma nem létezne független Bosznia-Hercegovina – húzta alá a horvát kormányfő.

Plenkovic úgy vélte, hogy a mostani ítélet tévesen határozza meg a horvát állami vezetés szerepét Bosznia-Hercegovinában a kilencvenes évek elején. Az akkori állami vezetés a jelenlegi kormány szerint semmilyen formában nem volt összekapcsolható azokkal a tényekkel és értelmezésekkel, amelyeket a hágai törvényszék 2013-as első fokú ítéletében kimondott, és most megerősített – mondta.

Hírdetés

A kormányfő szerint mindazonáltal ki kell mondani: abszurd, hogy egyetlen nemzetközi törvényszék ítélete sem állapította meg az akkori szerb vezetés felelősségét a délszláv háborúban. Mindezek fényében a kormány fontolóra veszi azokat a rendelkezésre álló jogi és politikai eszközöket és mechanizmusokat, amelyekkel az ítélet egyes részei ellen fellebbezhet – húzta alá Plenkovic.

A hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) szerdán megerősítette elsőfokú ítéletét hat, háborús bűncselekményekkel vádolt volt boszniai horvát vezető ügyében, akikre immár jogerősen súlyos börtönbüntetéseket szabtak ki a muszlimok ellen a délszláv háború idején elkövetett etnikai tisztogatások miatt.

Az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló bíróság 25 év szabadságvesztésre ítélte Jadranko Prlicet, az 1993-ban egyoldalúan kikiáltott, később megszűnt Herceg-Boszna Horvát Köztársaság “kormányfőjét”, míg Bruno Stojicot, Slobodan Praljakot és Milivoj Petkovicot 20-20 év, Valentin Coricot 16, illetve Berislav Pusicot 10 év börtönnel sújtották.

Az NT egyes pontokban elfogadta ugyan a védelem érvelését, de hangsúlyozta, hogy ennek dacára mind a hat vádlott bűnös “számos nagyon súlyos” bűncselekményben, amelyeket az 1990-es évek elején boszniai muzulmánok ellen tömegesen elkövettek. A vádiratban gyilkosság, deportálás, üldözés, nemi erőszak és kínzás is szerepelt.

A törvényszék emellett megállapította Horvátország akkori vezetőinek felelősségét is a csoport által elkövetett bűncselekményekben. Az ülés közel három órára félbeszakadt, miután Slobodan Praljak a rá kiszabott másodfokú ítélet felolvasását követően  felállt, és kiitta egy, állítása szerint “mérget” tartalmazó üveg tartalmát.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »