A honvédelmi miniszter öncélú döntése miatt alakult ki a bizonytalan helyzet a Honvédkórházban

A honvédelmi miniszter öncélú döntése miatt alakult ki a bizonytalan helyzet a Honvédkórházban

Bár Benkő Tibor honvédelmi miniszter szerint csak “minden valóságalapot nélkülöző, a közvéleményt szándékosan megtévesztő, felesleges pánikkeltés” zajlik a Honvédkórház körül, azért a helyzet továbbra sem ilyen egyszerű. A honvédelmi alkalmazotti jogviszony (Haj) bevezetésének összes hatása ugyanis még közel sem érzékelhető a határidőt követő első napon. Egyelőre annyi bizonyos, hogy 54 közalkalmazott nem írta alá a szerződésmódosítást, így már nem állnak az intézmény alkalmazásában. Ez a 3000-hez képest kevésnek is tűnhet, azonban egyelőre nem tudható, hogy pontosan milyen pozíciót töltöttek be – ha például egy kórházi osztályról mondjuk 3 szakorvos elmegy, az krízishelyzetet okoz. Annyi biztos, hogy Nádor Csaba, a PIC és a szülészet főorvosa köztük van.

A szakszervezet szerint nem igaz, amit a miniszter állít

Nem tájékoztatták megfelelően a munkavállalókat – közölte az Alfahír érdeklődésére Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (BRDSZ) elnöke, hozzátéve: nem biztosítottak kellő időt a kollégák részére ahhoz, hogy áttanulmányozzák a jogszabályt, a váltást mindenféle átmenet nélkül, január elsejei dátummal levezényelték.

A szakszervezeti vezető ugyan elismerte, hogy a Haj illetményoldalával nincs komolyabb probléma, ám jogosan érzik azt az érintett dolgozók, hogy a közalkalmazotti jogviszonyból adódó jogosítványaik egy részét elvesztik. Nem tudni, mennyi szabadságuk lesz, és az sem világos, hogy jogosultak-e végkielégítésre, ha elmennek ebből a rendszerből. Kikerülnek a Munka törvénykönyve hatálya alól, és 2020-tól nem lesz kollektív szerződés sem, ráadásul jön egy pár szigorú magatartási szabály, amihez a honvédségi közalkalmazottak nem voltak hozzászokva – sorolta.

Bárdos Judit elmondta, a Honvédelmi minisztérium a két honvédelmi szakszervezettel tárgyalta végig az elmúlt 3 évet, szerinte ezért őket kell számon kérni arról, miért gondolták úgy, hogy le kell, és így kell leválni a közalkalmazotti státuszról.

Cáfolta Benkő Tibort, szerinte a távozók többsége biztosan nem azért utasította el a jogállás módosítását, mert el akarta hagyni a kórházat, akkor ugyanis azt már megtette volna korábban, adott esetben felmentéssel, végkielégítéssel, nem pedig azonnali hatállyal, mint ahogy az keddről szerdára most megtörtént.

A szakszervezeti vezető szerint csak február 28-a után derül fény, milyen hatásai lesznek a módosításnak, addigra megtörténik mindkét területen, a rendvédelemben és a honvédelemben is a kinevezések átadása, akkor már lehet tudni, hogy mennyien vállalják majd a továbbfoglalkoztatást.

Menessze a tárca a kórház vezetését!

A rossz és hibás kormányzati döntések miatt lényegében válsághelyzet alakult ki a Honvédkórházban – értékelte a helyzetet Demeter Márta. Az országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának LMP-s alelnöke szerint a kormányzat hagyta, hogy az összeomlás szélére sodródjon a 2 millió ember ellátását biztosító Honvédkórház. Leszögezte, ilyen helyzetben nem primadonnáskodnia, megsértődnie kellene a honvédelmi tárca és a honvédség vezetőinek.

A politikus szerint a katasztrofális bérviszonyok miatt eddig is sok orvos és ápoló hagyta el az intézményt, az új státusz bevezetése ezt a folyamatot csak erősíteni fogja.

Hazugságnak nevezte, amikor Németh Szilárd államtitkár a közelmúltban arról beszélt a parlamentben, hogy „nemhogy válsághelyzet nincs a Honvédkórházban, nemhogy a bérviszonyok az összeomlás szintjére sodorták volna a Honvédkórházat és annak működését, hanem ennek éppen az ellenkezője az igaz”, majd a sértettségre példaként felidézte, mit üzent Benkő Tibor a Honvédkórház dolgozóinak: “nem tudok azokkal a hangadókkal azonosulni, akik nem akarnak több pénzt keresni”.

Demeter Márta szerint két dolog miatt jó ez a státuszváltás a kormányzat számára: egyrészt így javítani lehet a honvédségi statisztikákon, másrészt a szigorúbb szabályokkal elhallgattathatják a Honvédkórház dolgozóit.

Az LMP egyébként arra szólította fel a kormányzatot, hogy

 • a kórházi dolgozók esetében állítsák vissza a korábbi jogviszonyt úgy, hogy a közalkalmazotti bértábla alapját kössék a minimálbérhez;
 • Hírdetés

 • a minisztérium menessze a kórház parancsnokát, és az egészségügyi területen jártas vezetést nevezzen ki;
 • haladéktalanul biztosítsanak több pénzt a Honvédkórház működésére, a béremelést pedig maradéktalanul ki kell fizetni, az orvoshiányt részben ezzel lehetne mérsékelni (ez egy business jet árából megoldható lenne. A honvédelmi tárca jobban teljesít a kormányzati szereplők luxusutazásait szolgáló repülőgépek beszerzésében, mint a Honvédkórház működtetésében. A szakpolitikus szerint ez is jól mutatja a kormányzat fontossági sorrendjét, hol szerepel azon Orbán Viktor és hol a betegek érdeke.)
 • Ezenfelül a szakminisztérium vizsgálja felül a területi ellátási kötelezettséget;
 • valamint biztosítsa az egészségügyi intézmények működésének átláthatóságát.
 • “Egészségügyi kérdésekben az emberek már nem bíznak a Fideszben”

  Számunkra egy a lényeg, hogy a betegek ellátása biztosítva legyen, ezt pedig nyilván nem szolgálja, ha az egyébként is krízishelyzetben lévő egészségügyben egy ilyen nagyobb volumenű változást hajtanak végre, főleg úgy, hogy a budapesti és az országos ellátásnak az egyik kiemelt helyén okoznak ezzel bizonytalanságot – foglalta össze Lukács László György a jobbikos álláspontot.

  A párt egészségügyi szakpolitikusa szintén felhívta a figyelmet a transzparenciára, amelyet minden állami intézményre, így a honvédelmi tárca alá tartozókra is kötelező érvényűnek tart.

  Egyébként Lukács László György úgy látja, hogy a Honvédkórházban létrejött bizonytalan helyzet szimplán a honvédelmi minisztérium öncélú, saját magát erősítő döntése miatt alakult ki. Úgy látja, tökéletesen alkalmas volt az a közalkalmazotti státusz, amiben eddig is dolgoztak az intézményben. A politikus a jogviszonyváltásnál sokkal fontosabbnak tartja, hogy a kormányzat elegendő forrást biztosítson a dolgozók megtartására.

  Luxusnak tartja, hogy hagyják elmenni azt az 54 munkavállalót. A politikus arra is felhívta a figyelmet, nem tudni, kik mentek el, mely osztályokról, így a távozásuk okozhat további krízishelyzeteket a későbbiekben.

  “Egészségügyi kérdésekben az emberek már nem bíznak a Fideszben”

  – szögezte le Lukács László György. Hangsúlyozta,

  Benkő Tibor vagy Kásler Miklós mantrázhatja, hogy minden rendben van, amikor a valóság mindig rácáfol erre.

  A betegek nem a minisztereknek, hanem a saját szemüknek hisznek, és azt látják, hogy krízis van – tette hozzá.

  A Jobbik szerint egyébként sokkal átgondoltabban kellene hozzányúlni a válsághelyzetben lévő egészségügyhöz, és pont a Honvédkórház jelenlegi állapota bizonyítja, Orbán Viktor jobb helyet is találhatott volna annak az 505 millió forintnak, amit a három szíriai kórházra fordít a kormány.

  „Tartsa meg inkább abból azt az 54 távozót”

  – javasolta a Népjóléti bizottság alelnöke.


  Forrás:alfahir.hu
  Tovább a cikkre »