A hondurasi püspökök átérzik a hazájukat kényszerűségből elhagyók fájdalmát

A hondurasi püspökök átérzik a hazájukat kényszerűségből elhagyók fájdalmát

A hondurasi püspöki konferencia levelében kifejezte fájdalmát amiatt, hogy sok ezer ember hagyja el hazáját, Hondurast a szegénység és az erőszak miatt, és csatlakoznak az Egyesült Államok felé tartó migránskaravánhoz.

„Az Egyesült Államok felé tartó, immár hétezer fős gyalogos migránskaraván súlyos emberi tragédia. A felelősség minket is terhel, mert nem hallottuk meg hangjukat, mely jogokért kiáltott” – idézi a hondurasi püspökök az egyre súlyosbodó helyzet láttán írt levelét a Fides olasz katolikus hírügynökség.

„A teljességgel méltatlan helyzetet országunk jelenlegi állapota okozza, mely tömegeket kényszerít arra, hogy elhagyják azt a keveset is, ami az övék, és vállaljanak egy még bizonytalanabb sorsot a Egyesült Államok felé tartó vándorlás révén. Teszik mindezt az amerikai álom, az »Ígéret földje« vonzása jegyében, ahol vélhetőleg megoldódnak gazdasági problémáik, megjavulnak emberi életkörülményeik, és ahol végre szavatolják fizikai biztonságukat” – írják a hondurasi püspökök.

A püspökök arra kérik Honduras kormányát, hogy minél hamarabb tegyen lépéseket az országban uralkodó válság legyőzésére, mely példátlan a közép-amerikai ország történetében. Honduras kormányának elemi kötelessége, hogy kielégítse lakosai alapvető életszükségleteit, mint a munkához jutás lehetősége, a stabil bevétel, az egészség, az oktatás, a lakhatás és a biztonság garantálása. Amikor ezek a feltételek nem biztosítottak, és az emberek kilátástalan körülmények között élnek, akkor sokan közülük nekivágnak a veszélyes útnak, melytől helyzetük jobbulását remélik. Mindez azzal jár együtt, hogy kénytelenek elhagyni családjaikat, barátaikat, közösségeiket, kultúrájukat és szülőföldjüket – hangsúlyozzák a hondurasi püspökök.

„Süketek voltunk a jogokért kiáltó hangjuk iránt és vakok voltunk meglátni a tényleges valóságot. Jobban örültünk a segélyek érkezésének, mint a problémák igazi megoldásának.” Ennek a migránskaravánnak az újdonsága abban áll, hogy főként fiatalokból álló több ezres tömeg formálódott, mely azzal a reménységgel indult el, hogy elegendő erőforrást teremt Honduras átalakításához.

Hírdetés

Levelük záró részében a püspökök köszönetet mondanak a szomszédos országoknak a befogadásért és a segítségnyújtásért, emlékezve Ferenc pápa kívánalmaira: „befogadni, védelmezni, előmozdítani és integrálni a migránsokat”.

Helyi tudósítók szerint egyre növekszik az Egyesült Államok felé vonuló migránsok száma és egyre inkább növekszik a politikai feszültség a térségben, mióta Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy katonaságot vezényel az érintett határszakaszra, valamint csökkenti a közép-amerikai országoknak, főként Hondurasnak és Guatemalának szánt eddigi segélyeket.

Forrás: Vatikáni Rádió, AciPrensa

Fotó: Catholic News Agency

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »