A hónap végén szabadul a gyilkos?

A hónap végén szabadul a gyilkos?

E hónap 29-én dönt a bíróság arról, továbbra is börtönben marad-e Bene László, vagy feltételesen szabadulhat, miután az elkészült szakértői vélemények szerint már nincs szükség további fogva tartására. A skálás gyilkosként elhíresült bűnözőt 1994-ben ítélték életfogytig tartó fegyházbüntetésre, ami azt jelentette, hogy legkorábban 20 év letöltése után szabadulhatott volna, ám 2014-ben még nem találták érettnek erre.

Nem mutatott megbánást, fegyelmi problémák is voltak vele, így 5 évvel meghosszabbították a büntetését azzal, hogy 2016-ban újra felülvizsgálják. Idén márciusban a bíróság első fokon tíz évre feltételesen szabadlábra helyezte a 65 éves Benét, ám az ügyészség fellebbezése miatt másodfokon elutasították a kérelmét. Egyebek mellett hiányolták a pszichológusi szakvéleményt arról, hogy alkalmas-e a szabadulásra.

Bene László és társa, Donászi Aladár a rendszerváltozás utáni években négy embert ölt meg, köztük egy rendőrt. 1992-ben a Skála üzletlánc egyetemista pénzszállítóját, Sádt Győzőt ölték meg, innen kapta a bűnöző a skálás gyilkos elnevezést. Donászi 2001-ben öngyilkos lett a fegyintézetben. Bene a szegedi Csillagbörtönben tölti büntetését, és 2019-ben akkor is szabadul, ha e hónap végén ismét elutasítják a szabadlábra helyezési kérelmét. Mindenesetre pártfogója, Nagy Katalin ügyvéd szerint Bene felkészült a szabad életre. Állandó kapcsolatot tart egy rokonával, őszintén megbánta tetteit, a börtönben több dicséretet és jutalmat is kapott azért, mert segíti elítélttársait.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 15.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »