Hírek

A holokauszt roma áldozataira emlékeztek Kecskeméten

Az Országos Református Cigánymisszió és a Kecskeméti Református Egyházközség közös szervezésű eseményen emlékezett a holokauszt roma áldozataira augusztus 8-án, a kecskeméti Hajnalcsillag Tanoda udvarán.

„Na bisztrav”, azaz „Nem felejtünk” – ez volt a csendes főhajtás mottója, mely egyszerre állított emléket a második világháború során elhurcolt és meggyilkolt magyarországi cigányoknak, illetve kívánta előmozdítani a népcsoportok közötti megbékélést. Az Országos Református Cigánymisszió 2019 óta szervezi a megemlékezéseket, idén a Kecskeméti Református Egyházközség által működtetett tanoda udvarán gyűltek össze az esemény résztvevői.

A tanodás diákok versekkel és a kecskeméti cigányváros történetéről előadott prózával szóltak a szívekhez, de az egybegyűltek megismerhették a városban élő roma közösségek hosszú és színes történetét is. Az esemény történeti kontextusba helyezését segítették a Varga Ágota 2000-es, „Porrajmos” című dokumentumfilmjéből vetített részletek.

Képgalériánk az eseményről:

A megemlékezés igei szolgálatát Bán Béla, a Bács-Kiskunsági Református Egyházmegye esperese látta el. „Először a Jeremiás siralmairól szóló könyvet akartam fellapozni, hogy ezzel emlékezzünk a szörnyűségekre, de arra jutottam magamban, hogy jobb lenne egy olyan evangéliumi szakaszt előhozni, amely bíztatást ad és Jézus Krisztusra mutat” – fogalmazott a lelkipásztor, aki a kánaáni asszony történetét olvasta és magyarázta.

„Ez a megemlékezés tulajdonképpen az elmúlt hétvégén, a Kecskeméten szervezett Kiengesztelődés a Népek Között szeminárium záró akkordja volt” – mondta Gondi Ferencné, a kecskeméti Hajnalcsillag Tanoda háziasszonya. „Fontos, hogy a sebeinket Krisztusban fel tudjuk tárni, és ne a bosszú uralja az életünket, hanem a békés együttélés és Jézus útjának követése” – tette hozzá.

A holokauszt roma áldozatairól történő megemlékezést Bán Béla esperes és Kuti József kecskeméti református elnöklelkész, illetve Kis János evangélikus lelkész imádságai és áldásai zárták.

mg0080-72caacbfac.jpg

Fotó: Kalocsai Richárd

0001.jpg