A holokauszt emléknapja Szeredben

A holokauszt emléknapja Szeredben

A holokauszt emléknapja Szeredben Tornyai Bianka2024. 01. 31., sze – 10:10 SZERED |

A holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja alkalmából tartottak megemlékezést a Szeredi Holokausztmúzeumban. Egyúttal megnyílt az intézmény igazgatójának fotógyűjteményéből készült kiállítás a holokauszttúlélőkről.

A Szlovák Nemzeti Múzeum részeként működő Szeredi Holokausztmúzeum Izrael, Németország és Lengyelország szlovákiai nagykövetségével, valamint holokauszttúlélőkkel közösen szervezett megemlékezést hétfőn este a múzeumban. Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) 2005-ben fogadta el a határozatot, amely január 27-ét jelölte meg a holokauszt emléknapjának, utalva az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának napjára, 1945. január 27-re. A hírhedt haláltáborban a mai Szlovákia területéről elhurcolt zsidókat is nagy számban kivégeztek, az első oda érkező transzportot 1942. március 25-én indították Poprádból. 

Soňa Goldenberg, aki a szeredi táborban született, a jelenlévőkhöz szólva kiemelte, nem a gázkamrákkal és a koncentrációs táborokkal kezdődött a holokauszt, hanem az emberi méltóságot megalázó retorikával, az antiszemitizmust, a kisajátítást és a megalázást terjesztő korabeli sajtóval.

„Az antiszemitizmus terjedését nemcsak Szlovákiában, hanem az egész világon sem lehet lekicsinyleni, a holokausztot nem lehet megkérdőjelezni vagy tagadni. A dehumanizáló kijelentések sajnos ma is tapasztalhatók, a kisebbségekkel szembeni diszkrimináció még mindig elfogadott az egész társadalomban”

– hangsúlyozta.

Eitan Levon, Izrael szlovákiai nagykövete arról beszélt, hogy az áldozatokról való megemlékezés, a túlélők történeteinek felidézése a mi és az utánunk következő generációk erkölcsi felelősségének része.

Hírdetés

Barbara Wolf, Németország szlovákiai nagykövete kiemelte hazája történelmi felelősségét a holokausztért. Elmondta, az emléknapon hatmillió zsidó és más, egyebek mellett szintó cigány és roma áldozatra emlékezünk, akiket brutális módon és szisztematikusan végeztek ki a náci németek, miközben megsértették a civilizált társadalom minden szabályát és normáját.

Maciej Ruczaj, Lengyelország szlovákiai nagykövete beszédében kifejtette, abba a korszakba lépünk, amikor már nem lesznek szemtanúi, túlélői a holokausztnak és a két totalitárius rezsimnek, amelyek Európa középső és keleti részét vérző államokká változtatták.

„És éppen most láthatjuk, hogy tartanunk kellene az előttünk álló időszaktól. Szemtanúi vagyunk annak, ahogy az antiszemitizmus démonai ismét felélednek Európa számos városának utcáin, szemtanúi vagyunk a hamis történelmi események népszerűsítésének, amelyek célja ürügyet szolgáltatni egy agresszív háború megindításához a szomszédos népek ellen”

– fejtette ki.

A megemlékezés része volt Martin Korčok, a Szeredi Holokausztmúzeum igazgatója fotóiból nyílt, a Túlélők tanúságtételei című kiállítás, amely a holokauszt túlélőiről készült portrékból áll. Olyan embereket és helyszíneket örökít meg, akik és amelyek a második világháború tragikus eseményeihez kapcsolódnak. Közelebb hozza azokat, akik túlélték és tanúi voltak olyan történelmi eseményeknek, amelyeknek soha nem szabadna megismétlődniük. Minden képkocka tartalmaz egy idézetet vagy kijelentést, amely rávilágít a háború és az öldöklés értelmetlenségére. A kiállítást tucatnyi rövid dokumentumfilm kíséri a fotókon szereplő emberekről és helyszínekről, amelyek elkészítésében a szerző is részt vett. Ahogy a megemlékezésen Martin Korčok fogalmazott, a holokauszt nem légüres térben történt.

„Gyűlölködő szavak váltották ki, amelyek tettekhez vezettek. Amíg mi mint társadalom elfelejtjük ezt a tényt, addig semmit sem tanultunk a történelemből”

– mondta.

A megemlékezésen Misha Kapustin, a Szlovákiai Zsidó Vallási Közösségek Központi Szövetségének rabbija mondott imát, és Eva Varhaníková zongoraművész, valamint Imrich Farkaš hegedűművész adott koncertet.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »