A holoiparosok nem pihennek: a David Irving – Deborah Lipstadt perről készült film a következő Oscar várományosa

A holoiparosok nem pihennek: a David Irving – Deborah Lipstadt perről készült film a következő Oscar várományosa

1996-ban a holokausztcáfoló brit történész, David Irving beperelte rágalmazásért Deborah E. Lipstadt amerikai történészt. Irving azt nehezményezte, hogy Lipstadt a jó hírnevén ejtett csorbát a Denying the Holocaust: The Growing Assault on Truth and Memory című könyvében tett állításaival. A pert végül elvesztette, és Lipstadt szerint ez „nagyon fontos szerepet játszott abban, hogy a keményvonalas tagadást sikerült visszaszorítani”.

A nagy médiafigyelmet kapott perről most tárgyalótermi dráma készült, melyben a Timothy Spall által megformált holocáfoló ezer dollárt ajánl fel annak, aki az állítólagos népirtást igazoló dokumentumot mutat fel neki. Cserébe hazugnak és a történelem meghamisítójának nevezi az amerikai professzornőt alakító Rachel Weisz az angol kollégáját.

„Nehéz ügy volt” – dicsekedett Lipstadt a Magyar Narancsnak adott interjújában. A brit törvények értelmében ugyanis a nőnek kellett bizonyítania, hogy nem alaptalan rágalom volt, amit a könyvében állított. Amerikában Irvingnek kellett volna bizonyítania, hogy Lipstadt tényleg aláásta a szakmai reputációját.

Lipstadt magát a szólásszabadság hívének hazudja, de az igazságot azzal az átlátszó szöveggel leplezi, hogy fontos számára, hogy „megvédje a törvény adta jogát, hogy kiállhasson egy olyan ember ellen, aki ki akarja forgatni az igazságot”.

A Denial-nak minden bizonnyal valamelyik fesztiválon lesz a világpremiere, aztán szeptember 30-án mutatják be az amerikai mozik.

(Origó korrigálva)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »