A Hollandia által vezetett vizsgálóbizottság szerint a maláj gépet oroszbarát területről, orosz rakétával lőtték le

A Hollandia által vezetett vizsgálóbizottság szerint a maláj gépet oroszbarát területről, orosz rakétával lőtték le

Oroszország felelős annak az utasszállító gépnek a lelövéséért, amelyet Ukrajna oroszbarát területe felett lőttek le 2014 júliusában. A maláj légitársaság gépén utazó 298 civil mindegyike életét vesztette.

A Hollandia által vezetett vizsgálóbizottság a következőket állapította meg a Guardian cikke szerint:

 • A gépet egy orosz gyártmányú Buk rakéta semmisítette meg.
 • A rakétát az oroszbarát területről, Snyizne városka közeléből lőtték ki.
 • A rakétarendszer az oroszországi Kurszknál állomásozó 53. légvédelmi osztagé volt. 2014 júliusában csempészték át az orosz-ukrán határon, hogy a szemtanúk szerint Donyeckben bukkanjon fel. A rakéta július 17-én érkezett Snyiznéhez.
 • A feltételezések szerint a gépet véletlenül lőtték le, mert ukrán katonai szállítógépnek nézték.
 • A rakétarendszert másnap csempészték vissza Oroszországba.
 • A vizsgálat megállapításai amerikai műholdas megfigyeléseken és helyszíni beszámolókon alapulnak. A vizsgálatot végző Van de Roer a Guradiannek elmondta, hogy egyelőre nem tudták megállapítani, konkrétan ki nyomta meg a kilövőgombot. Az angol online nyomozócsoport egy húszas listát állított össze: ezen az 53. légvédelmi osztag 20 orosz katonájának neve szerepel.

  Oroszország hevesen tagadta a megállapításokat, és közzétett egy olyan műholdas felvételt, amely szerint ukrán területről lőtték ki a rakétát.

  Roer annak a félelmének adott hangot, hogy az ügy végére a holland fél bürokratikus hozzáállása, és az oroszok elzárkózása miatt soha nem tesznek majd pontot. Annak ellenére sem, hogy a jelentésben olyan lázadói telefonbeszélgetések is szerepelnek, amelyek a Buk rakéták érkezéséről, snyiznei elhelyezésükről szólnak, és megemlítik a 17-i nap "zavarait" is.

  (Index)


  Forrás:kuruc.info
  Tovább a cikkre »