A holland népszavazás megmutatta az európai attitűdöt

A hollandiai népszavazás rávilágított arra, hogy az európaiak miként viszonyulnak az ukrán politikai rendszerhez – közölte csütörtökön Moszkvában Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök.

“Az Ukrajna társult EU-tagságáról megtartott referendum annak mutatója lett, hogy miként viszonyulnak az európaiak az ukrán politikai rendszerhez” – írta Medvegyev a Twitter közösségi hálózaton.

“A hollandok nem igazolták az ukránok legjobb elvárásait, hanem a legrosszabbakat igazolták. Noha a hivatalos eredményt csak április 12-én hirdetik ki, a verdikt vitán felül áll. Ukrajna egy határozott nemet kapott” – írta a Facebook hálózaton Konsztantyin Koszacsov, az orosz szövetségi tanács (parlamenti felsőház) külügyi bizottságának elnöke.

“Lehetséges, hogy a társulási egyezmény felfüggesztése Ukrajna számára megmentésnek, de kormánya számára kudarcnak bizonyulna” – elmélkedett Koszacsov.

Petro Porosenko kommentárjára reagálva, miszerint a népszavazás Európa egysége és értékei elleni támadás volt, Koszacsov Tiny Koxot, a holland szenátus külügyi bizottságának elnökhelyettesét idézte, aki Ukrajnát Európa egyik legkorruptabb államaként jellemezte, és erős kétségeit hangoztatta azzal kapcsolatban, hogy kiérdemelte-e az uniós társult tagságot.

Koszacsov szerint Hollandia éppen ellenkezőleg, tiszteletben tartotta az európai értékeket. Rámutatott: most a holland kormányon a sor, hogy eldöntse, visszaküldi-e a parlamentnek a már ratifikált társulási szerződést.

“Ez próba elé állítja a holland politikai kultúrát és az európai értékeket, az EU-direktívákkal szemben” – fogalmazott a bizottsági elnök.

Hollandiában szerdán nem ügydöntő népszavazást tartottak az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási szerződésről. A megállapodást a szavazók 61,1 százaléka elutasította, 38,9 százalékuk támogatta. A szavazásra jogosultak 32,2 százaléka járult az urnák elé, így a referendum érvényesnek számít.

A referendumot megelőzően Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője azt hangoztatta, hogy a Kreml figyelemmel kíséri a lakosság véleménynyilvánítását, de kijelentette, hogy az Hollandia belügye, amelyet nem lehet befolyásolni. Szavai szerint Moszkva nem kíván beavatkozni az Ukrajna és az európai partnerei közötti szuverén kapcsolatokba, és ilyet korábban sem tett.

Kommentárjában a TASZSZ állami hírügynökség arról írt, hogy miközben a balti államok, Lengyelország, Nagy-Britannia és Svédország azt szeretné, hogy Ukrajna teljes jogú tagként csatlakozzon az Európai Unióhoz, Franciaország, Németország, Hollandia, Belgium és Ausztria ezt ellenzi, és sohasem tett erre vonatkozó ígéretet.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »