A hivatalos végeredmény szerint is Andrzej Duda lett a győztes

Andrzej Duda lengyel államfő, valamint felesége, Agata Kornhauser-Duda és lánya, Kinga Duda társaságában egy szavazóhelyiségben
MTI/AP/Czarek Sokolowski

Andrzej Duda hivatalban lévő államfő, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt jelöltje nyerte az elnökválasztást Lengyelországban a vasárnapi második fordulóban a szavazatok 51 százalékával (51,03) a hétfő este Varsóban közzétett hivatalos végeredmény szerint.

A fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) által vezetett koalíció jelöltje, Rafał Trzaskowski varsói főpolgármester a szavazatok 49 százalékát (48,97) gyűjtötte össze.

Trzaskowski elismerte a vereségét, megköszönte hívei támogatását, és gratulált Duda újraválasztásához. „Reméljük, hogy az új ciklus valóban más lesz, mint az előző” – írta a Twitteren.

Hírdetés

A végleges adatok szerint a részvételi arány magas, 68,2 százalékos volt.

A választási bizottság elnöke, Sylwester Marciniak felhívta a figyelmet arra, hogy a koronavírus-járvány és a nyári szabadságok ellenére volt magas a részvétel, ráadásul a vasárnap tartott második fordulóban még magasabb volt, mint a két hete tartott első fordulóban, amikor a szavazásra jogosultak 64,51 százaléka adta le voksát.

A hivatalban lévő államfő még a nem hivatalos adatok ismeretében, a csekély különbség ellenére már vasárnap este győzelmet hirdetett.

„Soká éljen Lengyelország! Hetvenszázalékos részvételi aránnyal győzni az elnökválasztáson valami hihetetlen. Meghatódtam. Köszönöm, honfitársaim” – hangoztatta Duda a fővárostól, Varsótól 60 kilométerre északra található Pultusk városában egy rendezvényen támogatói előtt, miután az exit pollt közzétették. A hivatalban lévő elnök kihívójának, Trzaskowskinak is gratulált eredményéhez, és azt hangoztatta, hogy elnöki hivatala továbbra is „nyitott lesz az eltérő nézeteket és meggyőződést valló emberek irányába”.

Az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) közleményében bírálta az elnökválasztást megelőző negatív kampányt és egymás kölcsönös rágalmazásának széles körű gyakorlatát. A szervezet szerint komoly aggodalomra adtak okot a politikusokat és újságírókat ért fenyegetések. Az ODIHR kifogásolta azt is, hogy állami tisztségviselők is belefolytak a kampányolásba.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »