A hivatalban lévő polgármester nyerte a demokrata párti előválasztást Washingtonban

A hivatalban lévő polgármester nyerte a demokrata párti előválasztást Washingtonban

Muriel Bowser hivatalban lévő washingtoni polgármester nyerte a keddi demokrata párti előválasztást az amerikai fővárosban, maga mögé utasítva az önkormányzati testület két baloldali tagját.

Az elmúlt több mint fél évszázadban demokrata párti vezetésű főváros polgármestere minden bizonnyal harmadik mandátumát kezdheti meg a november 8-i választást követően – ezzel ő lenne az első nő, és a második olyan washingtoni városvezető, aki három, egymást követő választáson tud nyerni, Marion Barry után, aki 1979 és 1991 között állt a város élén.

A 49 éves Bowser egyik kihívója, a 40 éves Robert White megbízott önkormányzati képviselő, másik ellenfele a 38 éves Trayon White önkormányzati testületi tag volt. Az előválasztási kampány során a polgármester politikai vetélytársai a rekord szintű fővárosi bűnözésre válaszul adott, elégtelennek mondott intézkedései miatt bírálták a polgármestert.

Hírdetés

A fekete polgármester 2019 óta számos, országos visszhangot kiváltó politikai összecsapásban vett részt. Donald Trump korábbi amerikai elnökkel és az amerikai fővárosi rendőrség vezetésével egyebek mellett a Black Lives Matter (A fekete életek számítanak, BLM) mozgalom aktivistáinak nyilvános támogatása miatt került összeütközésbe.

Ugyanakkor a tüntetőknek a rendőrség finanszírozásának megszüntetését célzó követeléseit elutasítva Bowser kiállt a washingtoni rendvédelmi szervek vezetése mellett, nyilvános csatákat is felvállalva a fővárosi önkormányzati testülettel a rendőrségi költségvetési csökkentésekkel szemben.

A polgármester 2021-ben különösebb visszhang nélkül leváltotta az idősebb, fehér rendőrfőkapitányt, és helyére egy fiatalabb, afroamerikai rendőrparancsnokot nevezett ki, valamint elfogadtatta a fővárosi rendőrség személyi állománya bővítésének támogatási tervét, amely a jelenlegi 3500-ról 10 év alatt 4000-re növelné a testület létszámát.  


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »