A hivatalban lévő államfő nyerte az elnökválasztást Afganisztánban

A szavazatok 50,64 százalékával Asraf Gáni hivatalban lévő államfő nyerte a tavaly szeptemberi elnökválasztást Afganisztánban – jelentette be az ázsiai ország független választási bizottsága a végeredményt kedden.

A tájékoztatás szerint Gáni fő riválisának, Abdulla Abdulla kormányfőnek a voksok 39,52 százalékát sikerült megszereznie. A többi jelölt egyike sem érte el az 5 százalékot.

A testület elnöke arról számolt be kabuli sajtóértekezletén, hogy nincs szükség újabb szavazásra. A szeptember 28-i választást követően Gáni és Abdulla is magának követelte a győzelmet. Utóbbi csalást emlegetett, jelentős technikai problémákról, valamint szabálytalanságokról számolt be, és ezért újraszámlálásra szólított fel.

Hírdetés

Szakértők szerint Abdulla a hivatalos végeredményt sem fogja elfogadni. A 9,6 millió jogosult közül mindössze 1,8 millióan adták le a szavazatukat.

Ugyancsak kedden az afgán védelmi miniszter közölte, hogy öt napon belül hatályba lép az erőszak csillapításáról szóló megállapodás, amelyet az Egyesült Államok kötött a tálibokkal, és amelynek értelmében a szélsőséges szervezet hét napra visszafogja a támadásait országszerte. A jelenlegi politikai bizonytalanság elemzők szerint megnehezítheti a béketárgyalásokat.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »