A hitszónok tagadja, hogy ő állna a puccs mögött

A hitszónok tagadja, hogy ő állna a puccs mögött

MTI nyomán

Élesen elítélte a törökországi puccskísérletet egy közleményében az amerikai emigrációban élő muzulmán hitszónok, Fethullah Gülen.

Azt írta:

“az elmúlt ötven évben mindig is szenvedtem a számtalan államcsínytől, különösen sértőnek érzem, hogy azzal vádolnak, bármilyen kapcsolat fűz ehhez (a mostani) puccshoz. Ezt határozottan cáfolom”.

Hozzátette, hogy a lehető leghatározottabban elítéli a törökországi katonai hatalom átvételi kísérletet. Egy kormány hatalomra kerülése csupán egy szabad és igazságos választások útján történhet meg.

Fethullah Gülen

Korábban Recep Tayyip Erdogan államfő az 1999 óta az Egyesült Államokban élő hitszónokot vádolta azzal, hogy ő puccsisták felbujtója.

Párhuzamos entitás

Erdogan a puccsistákkal kapcsolatban párhuzamos struktúráról beszél, amit egyértelműen a CIA-kapcsolatokkal rendelkező és Izrael feltétlen támogatását élvező Fethullah Gülenhez köt. Gülen jó ideje igyekszik megbontani Törökország stabilitását. Gülennel Hakan Fidan, a titkosszolgálat vezetője (MIT) leszámolt le korábban, igaz a hitszónok emberei beépültek minden fontosabb állami szervbe, rendőrség, katonaság stb., és úgynevezett párhuzamos entitást (paralel yapi) hoztak létre

A két férfi egykoron szövetséges volt, Erdogan hasznot húzott a Gülen mozgalmi hálózatából, hogy megszerezze a hatalmat. Ezt követően azonban, 2013 végén, a hitszónok az állam első számú ellenségévé vált egy korrupciós botrány kipattanását követően, amely a mostani elnök köreit érintette.

Erdogan azóta is azzal vádolja Gülent, hogy “párhuzamos államot” épít, amelynek célja félresöpörni mindazt, amit a hívei tagadnak.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »