A hiszékenység diszkrét bája

JEGYZET – Akkortájt, amikor már sokadszorra zengett fel a laikus kórus arról, hogy a mentő csak három perc múlva száguldott be a focipályára, vagy az orvosnak mit kellett volna tennie, egy kanadai egészségügyre szakosodott jogász az egész internetező világot kissé felkavarta egy írásával.

Szó sincs róla, hogy védeni akarnám a hazai betegségügy kaotikus állapotát, de már azzal is torkig vagyok, ahogy a hasonló hírekre dögkeselyűként lecsapó riporterek azonnal elkezdik a csácsogást, és hetet-havat összehordanak anélkül, hogy egyetlen szavuk is elárulná: értenek valamicskét a témához.

A kanadai szakember viszont épp azt fejti ki frappáns példákat sorakoztatva, hogy a bulvármédia celebjei, de még jobb sorsra érdemes színészek is, persze nem önzetlen jótékonykodásból, megosztják „a világgal” karcsúságuk, arcbőrük, makkegészségük titkait, az említett világ hiszékenyebb része pedig azonnal gyűjteni kezdi a madárürüléket az arcpacsmagoláshoz, a szamártövist a bőrfeszességhez vagy a tehenek méhlepényét a látványos fogyáshoz. De nem kíméli az orvoslás kezdetei óta a szakemberek mellől elmaradhatatlan sarlatánokat és kuruzslókat sem, akik a képernyőkön hókuszpókuszokkal bizonygatják a legsúlyosabb betegségek pillanatok alatt történő megszüntetését.

Örültem, amikor erről a kanadai szakemberről olvastam, hisz sokszor elgondoltam, hogy a reklámokban mondják ugyan a „kérdezzék meg orvosukat vagy gyógyszerészüket” szlogent, de az „igazi” tanácsokat családtagok, barátnők, kedves szomszédasszonyok adják. Sokszor felemlegetett rosszmájúságom ilyenkor mindig hallatja hangját, mondván: megérné egy jó krimibe belopni, hogy a gyorsan ölő mérget az anyós vagy még inkább a házastárs szeretőjének ajánlatára használta a sorozatgyilkos.

Mert a hiszékenységnek éppen ez az a bizonyos diszkrét bája: könnyebb elhinni a legnagyobb blődséget is a filmvásznon hibátlan bőrűnek látszó színésznőnek, mint tükörbe nézni és bevallani: telik az idő. És ugyanígy a gyors fogyással, feszes bőrrel, fittséggel kapcsolatban is. Ha pedig az ajánlott kúra előtti állapotunk jottányit sem hajlandó kimozdulni a várt eredmény felé, akkor kígyót-békát rákiabálni az ajánlóra. Sőt még ajánlani is a barátnői körnek, figyeljék a következő filmben, milyen „jó” hatása volt a felhányt kígyó-békáimnak!


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »