A Hídnál betelt a pohár, lépésre késztették Kaliňákot

Robert Kaliňák (Smer) belügyminiszter végre előrukkolt azzal a javaslattal, melynek köszönhetően a rendőrség és a rendőrség belső ellenőrzése elkülönülhetne a belügyminisztériumtól.

Erre azonban csak azt követően szánta el magát, hogy a Híd képviselői nyilvánosságra akarták hozni saját módosító javaslataikat. Robert Kaliňák hónapok óta halogatta saját koncepciójának bemutatását, mely szerint például a rendőrfőkapitányt és a rendőrség munkáját ellenőrző osztály vezetőjét is a kormány nevezné ki. Jelenleg mindkét posztra a belügyminiszter nevezi ki a jelölteket, személyükről pedig nem kell egyeztetnie.

Hírdetés

Lucia Žitňanská (Híd) igazságügyi miniszter az utóbbi hónapokban többször jelezte, hogy lassan betelik a pohár, s Kaliňáktól konkrét javaslatokat vár. Tavaly októberben a miniszter kijelentette, hogy ha a belügy nem rukkol elő saját módosító javaslattal, akkor a Híd képviselői javaslatot fog benyújtani a parlamentbe. Erre egészen addig hiába vártak, míg Gál Gábor és Martin Fedor meg nem hirdették ma reggel a rendőrség működésének új koncepciójáról szóló sajtótájékoztatójukat. Csak ennek köszönhetően derült ki, hogy a belügyminiszter már kidolgozta a javaslatot és a délelőtt folyamán továbbította koalíciós partnereinek. A sajtótájékoztatót ezt követően a hidasok lefújták.

Debnár Klára, a Híd szóvivője megerősítette, hogy a belügyminisztérium tervezetét ma megkapták, ám részleteiben még nem ismerik. „A Hídnak világos elképzelése van arról, milyen rendszerszintű változások szükségesek ahhoz, hogy létrejöjjön egy független rendőrségi ellenőrző szerv. Ezt hónapok óta hangsúlyozzuk. Örülünk, hogy a hétfőn bejelentett, keddre tervezett sajtótájékoztató révén felgyorsultak a dolgok, és ma megkaptuk a belügyminisztérium törvénytervezetét” – közölte Debnár Klára. A Híd szóvivője hozzátette, hogy a párt számára az a legfontosabb, hogy a rendőrség belső ellenőrzése kikerüljön a belügyminisztérium hatásköréből, illetve az, hogy az országos rendőrfőkapitányt és a rendőrséget ellenőrző szerv főnökét is a kormány nevezze ki.

A tervezet minden bizonnyal a koalíciós tanács elé kerül. (dem, ie)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »