A hiányzó gyerekeket listázza a Klik?

Össze kellett írni egy szekszárdi iskolában azoknak a gyerekeknek a listáját, akik hétfőn nem betegség miatt hiányoztak az iskolából – állította Hadházy Ákos, az LMP politikusa, amit a helyi tankerület és az iskolaigazgató cáfoltak. Hasonló esetről számolt be a Demokratikus Koalíció is. Az elektronikus naplóban egyébként rögzíteni kell, hogy a hiányzást orvos vagy szülő igazolta-e.

Hadházy Ákos, az LMP politikusa azt állította Facebook-oldalán tegnap: hírt kapott arról, hogy egy szekszárdi általános iskolában a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) bekérte azoknak a gyerekeknek a listáját, akik február 29-én nem voltak iskolában, és a napot a szülők igazolták nekik. Mint ismert, hétfőn a Nem leszek suliban mozgalom miatt nem engedték iskolába gyerekeiket a szülők országszerte, tiltakozásul az oktatási rendszer hibái ellen. Később a politikus azt is elárulta a Magyar Nemzet Online-nak, hogy a Garay János Általános Iskoláról van szó. Megkeresésünkre Hadházy Ákos úgy nyilatkozott: egy neve elhallgatását kérő pedagógus panaszkodott, hogy össze kell írnia azoknak a gyerekeknek a listáját, akik nem mentek iskolába, és nem voltak betegek. A politikus úgy véli, az ügynek „megfélemlítés-íze van”, de nem a tanároknak vagy a szülőknek kell félniük, hanem a rendszer működtetőinek. Hozzátette: ha minden iskolákban működnének az e-naplók, pontosan lehetne látni, kik hiányoztak. Az e-naplók valóban rögzítik a hiányzást, és azt is, az igazolást a szülő vagy az orvos állította-e ki. Ezzel kapcsolatban több pedagógus szakértőt is megkérdezett lapunk, akik ellentmondásos információval szolgáltak arról, hogy a Klik láthatja-e az e-naplók adatait.

Az intézményfenntartó ugyanakkor tagadta, hogy bármilyen adatot kért volna be a diákoktól. Gerzsei Péter, a szekszárdi tankerület vezetője lapunknak azt írta: „a Klik nem kérte, és soha nem is fogja kérni az intézmények vezetőit, hogy küldjék el azoknak a diákoknak a nevét, akik február 29-én nem mentek vagy mentek iskolába”. Kérdésünkre – név nélküli létszámkimutatást se kértek-e a hiányzókról és a hiányzás okáról – szintén nemmel felelt. Az érintett iskola igazgatója lapunknak megerősítette a tankerületi vezető által megírtakat, és hozzátette: nem tartja szerencsésnek, ha egy politikus a saját céljai elérésére használ fel egy iskolát. A Magyar Nemzet forrásai szerint ugyanakkor az igazgató tegnap délután egyeztetésen vett részt a tankerületi igazgatóval. Szintén a diákok listázásáról számolt be a Demokratikus Koalíció politikusa. Földi Judit szerint egy székesfehérvári iskolában listázták azokat a diákokat, akik hétfőn otthon maradtak a Nem leszek suliban tiltakozás keretében. A Magyar Nemzet megkereste Pilz Olivért, a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanárát is, a Tanítanék Mozgalom egyik elindítóját, ám azt mondta, a sajtóhíreken kívül nem kapott információt arról, hogy a Klik adatokat kért volna. Mendrey Lászlót, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének vezetőjét viszont értesítették ilyen esetről a dél-magyarországi régióból.

Eközben a Tanítanék Mozgalom azt kérte szerdai közleményében, mindenki vegyen részt a március 15-én tartandó tüntetésen „az oktatás szabadságáért”. A demonstráció a Hősök tere és az Andrássy út sarkáról indul majd, majd a tiltakozók a Kossuth térre mennek. Az eseményhez már 25 szervezet társult, köztük a Történelemtanárok Egylete és az Oktatói Hálózat is. Utóbbi szervezet egyébként tegnap csatlakozott a Civil Közoktatási Platformhoz, és ötpontos követelést fogalmazott meg a felsőoktatással kapcsolatban. Többek közt azt kérik, állítsák helyre az egyetemek autonómiáját a kancellár, illetve a konzisztóriumi rendszer megszüntetésével, és vonják vissza egyes szakok fizetőssé tételét. Eközben Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatási államtitkára arról beszélt a közmédiának tegnap reggel: az oktatás jelenlegi túlcentralizáltsága miatt távol kerültek a döntések az iskoláktól. Az államtitkár kitért arra is: szerencsésebb volna, ha az iskolák fenntartója és működtetője ugyanaz lenne, mert ez most vitákat szül a a fenntartó állam és a működtető önkormányzatok között.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »