A hétvégén mintegy 3400 makit hajókáztattak át Líbiából mentőakciónak álcázva

Vasárnap 1100 embert emeltek ki túlzsúfolt felfújható gumicsónakok fedélzetéről és két halászhajóról, míg szombaton 2300 embert helyeztek biztonságba – közölték az olasz hatóságok.

Mintegy 3400 migránst mentettek ki a hétvégén Líbia partjainál a Földközi-tengerből – közölte vasárnap az olasz parti őrség.

A Földközi-tengernek ezen a részén az olasz parti őrség hangolja össze a segélyszolgálatok és a különböző európai országok mentőmisszióinak tevékenységét.

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű nemzetközi segélyszervezet missziója, az Aquarius 252 embert mentett ki túlzsúfolt hajókról, köztük nőket és kisgyerekeket.

Az olasz tengerészet és a parti őrség több hajóval teljesít szolgálatot az észak-afrikai, líbiai partoknál, hogy az embercsempészet ellen fellépjen és kimentse a bajba jutottakat.

Augusztus végén különösen sokan érkeztek Olaszországba, öt nap alatt mintegy 14 ezer embert mentettek ki. Az olasz belügyminisztérium adatai szerint idén eddig összesen 124 500-en jutottak el a Földközi-tengeren át az olasz partokra, ami megközelítőleg megfelel az előző év első kilenc hónapja adatainak (122 ezer fő).

Az észak-afrikai partokról indulók többsége nigériai, eritreai és szudáni. Olaszországnak eközben egyre több embert kell elszállásolnia az északi határain át vezető útvonalak lezárása óta. 2014 végén 66 ezer, egy évvel később 103 ezer és jelenleg 155 ezer menedékkérő tartózkodik az országban.

(MTI)

Ma 18 turnusban 2300 betolakodót szállított az olasz, spanyol és ír parti őrség Olaszországba a líbiai partoktól

Elég egyet csobbanni a Földközi-tengerben, máris hozzák Európába illegálisékat – csak ma több ezret gyűjtöttek be az olaszok


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »