A hét végén csaknem 250 illegálist kísértek át a határzáron és igazítottak útba a legközelebbi tranzitzóna felé az előzékeny magyar hatóságok

Az ország területén 247 határsértőt tartóztattak fel péntektől vasárnapig – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t.

A rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint pénteken 45, szombaton 53, vasárnap 128 migránst tartóztattak fel, és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron a jelenlegi szerb-magyar határnál szolgálatot teljesítő rendőrök és katonák.

Az ukrán-magyar gúnyhatárnál 12 illegálisan érkezőt, az ország területén mélységi ellenőrzésnél – Fejér megyében, illetve Budapesten – kilenc migránst fogtak el a hétvégén.

A július 5-én hatályba lépett új szabályok szerint azokat a migránsokat, akiket a szerb vagy a horvát "határtól" számított nyolc kilométeres távolságon belül feltartóztatnak, visszakísérik a kerítésen található kapukig, és útbaigazítják a legközelebbi tranzitzóna felé.

Azok ellen, akik esetében bizonyítható, hogy átlépték vagy megrongálták a határzárat, illetve embercsempészettel gyanúsíthatók, továbbra is büntetőeljárás, a jelenlegi román és ukrán határszakaszon elfogottak esetében idegenrendészeti eljárás indul.

Az új jogszabályok bevezetésének első napján még 190 volt a visszakísért határsértők száma, a héten pedig összesen 531. Más külső határszakaszon csupán naponta néhány embert fogtak el – derül ki a rendőrségi összesítésből.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »