A hét végén 144 határsértőt kisérgettek tranzitzónába menedékkérelemért a rendőrök

A hét végén 144 határsértőt kisérgettek tranzitzónába menedékkérelemért a rendőrök

144 határsértőt tartóztattak föl péntektől vasárnapig az ország területén – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t.

A rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint pénteken 51, szombaton 11, vasárnap 39 embert tartóztattak föl, és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron a "szerb-magyar határnál" a rendőrök és katonák.

Az ország belsejében és más külső határszakaszokon 43 határsértőt fogtak el a hétvégén.

A július 5-én hatályba lépett új szabályok szerint azokat a határsértőket, akiket a "szerb vagy a horvát határtól" számított nyolc kilométeres távolságon belül föltartóztatnak, visszakísérik a kerítésen található kapukig, és útbaigazítják a legközelebbi tranzitzóna felé.

Azok ellen, akik esetében bizonyítható, hogy átlépték vagy megrongálták a határzárat, illetve embercsempészettel gyanúsíthatók, továbbra is büntetőeljárás, a jelenlegi román és az ukrán határszakaszon elfogottak esetében idegenrendészeti eljárás indul.

A múlt héten a jelenlegi szerb-magyar határ térségében 280 embert tartóztattak föl és kísértek vissza, a megelőző héten – augusztus 29-étől szeptember 4-éig – ez a szám 271 volt. Azon a héten más külső határszakaszon és beljebb az országban 73 határsértőt fogtak el.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »