A hét végéig ismertetnie kell béremelési javaslatát az egészségügyi minisztériumnak

A hét végéig ismertetnie kell béremelési javaslatát az egészségügyi minisztériumnak

A hét végéig kell ismertetnie az orvosok bérének emelésére vonatkozó javaslatát a minisztériumnak – tájékoztatott Peter Visolajský, az Orvosok Szakszervezetének (LOZ) elnöke.

„Ígéretet kaptunk, hogy a javaslatot a hét végén ismertetik, utána leülünk tárgyalni” – tette hozzá a szakszervezeti vezető.

Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) egészségügyi miniszter még áprilisban nyilatkozta, hogy az egészségügyi dolgozók bérének emelését június végéig szeretné megoldani. Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter szintén ezt az időpontot jelölte meg. „Hivatalos béremelési ajánlatot a mai napig nem kaptunk a kormánytól, sem mi, sem az egészségügyi nővérek” – tette hozzá Visolajský.

Hírdetés

Pénteken Zuzana Čaputová államfő is tárgyalt Vladimír Lengvarskýval erről témáról, a miniszter biztosította az elnököt, hogy már elkészült az ágazati bérek emelésére vonatkozó reális terv.

Visolajský emlékeztetett, hogy ha a kormány nem lép, rengetek orvos kész beadni a felmondását. „A béremelésen kívül még hét követelésünk van, ezek kapcsán nem történt semmilyen előrelépés” – mondta a TASR-nek. Az államfő súlyos figyelmeztetésnek tartja az orvosok tömeges felmondásának veszélyét.

Június közepén 3000 kórházi orvos jelezte, hogy kész beadni a felmondását. Az orvos szakszervezet áprilisban hirdetett sztrájkkészültséget, nyolc javaslatot és elvárást fogalmazott meg, amelyek teljesítése elengedhetetlen ahhoz, hogy javuljon a kórházak helyzete.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »