A Herendi Porcelánmanufaktúra remekművei a Haáz Rezső Múzeumban

A Herendi Porcelánmanufaktúra remekművei a Haáz Rezső Múzeumban

A Herendi Porcelánmanu­faktúra remekművei láthatók szerdától a szé­kelyudvarhelyi Haáz Rezső Mzeum­nak otthont adó Haber­stumpf-villában. A hatszáz darabból álló, több mint százmillió forint értékű tárlatot délután hatkor nyitják meg a Haáz Rezső Múzeumban.

herendi-porcelan-kiallitas-ba-4_or_b

A moszkvai Kreml, a szentpétervári Carszkoje Szelo Palotája, a japán Fukuyama Városi Múzeum, a genfi Ariana Múzeum, a nemzetközi Hohenbergi Porcelánmúzeum után a székely­udvarhelyi múzeumba érkeztek az idén 190 éves Herendi Porcelánmanufaktúra alkotásai. Az Elegancia, hungarikum: Herend című tárlat előkészítését kedden megtekinthették a sajtó képviselői.

„A Haberstumpf-villa a polgári, elit kultúra képviselője volt, egykor akár a Herendihez hasonló kerámiában is szolgálhattak fel az épületben” – magyarázta. Miklós Zoltán, a múzeum igazgatója szerint az épület és az udvarhelyszéki közönség is megérdemli a kiállítást. „Herend a világ legnagyobb porcelánmanufaktúrája, az alkalmazottak létszámát, a nyereséget és a termékválasztékot tekintve is. Ha a 16 ezer fehér formát megszorozzuk a négyezer mintával, akkor az elméletileg 64 millió terméket eredményez, ebből Székelyudvarhelyen hatszázat lehet megtekinteni” – avatott be a részletekbe Krámlik Attila, a tárlat kurátora.

Mint elmondta, a kiállított tárgyak összértéke mintegy száztízmillió forint, és keresztmetszetet nyújt arról, hogy mit ért el a cég az elmúlt két évszázad alatt, a legrégibb mintáktól a legmodernebb újításokig. A villa hét termében lesznek kiállítva a tárgyak jövő év márciusáig, az egyik teremben csak lámpákat, az épület egykori hálószobájában az egyedi darabokat lehet megtekinteni, egy másik teremben a leghíresebb herendi mintákkal díszített darabokat is megismerhetik közelebbről a látogatók.

Az egyik teremben négy gazdagon terített asztalon lehet megismerni a szervírozókészleteket, de olyan egyedi darabokat is lehet látni, mint a porcelánból készült Szent Korona, a Mátyás király-dísztárgy vagy a porcelánturul. A falakon nemcsak tányérokat, hanem porcelán képlapokat is láthatnak, amelyeket mesterfestők készítenek. Egy díszes cukorkatartó festése körülbelül 12 órát vesz igénybe, egy váza akár több hónapos munkát is igényel – derült ki. A munka különlegességébe Magyarosi Zoltán porcelánfestő avatott be, miközben a kalandos életű Apponyi Albert gróf ihlette Apponyi-mintát vitte fel egy tányérra. A festést a legdrágább színek egyikével mutatta be, amely valódi 18 karátos aranyat tartalmaz. A festék egyedisége, hogy az aranytartalma miatt megváltoztatja árnyalatát az égetés alatt.

A herendi dísztárgyak az alapanyagtól egészen az utolsó simításig kizárólag kézzel készülnek, és minden darabot egy személy fest elejétől a végéig. A manufaktúra iskolájában, a Fischer Mór Porcelánipari Szakközépiskolában lehet megtanulni a porcelánfestést, valamint a porcelán- és a gipszmintakészítést. Magyarosi szerint szigorú kritériumok alapján válogatják meg azokat, akik meg tanulhatják a különleges szakmát. A tárlatnyitón a kiállítás fővédnökének, Kövér Lászlónak, a Magyar Országgyűlés elnökének beszédét Zsigmond Barna Pál, a Magyar Köztársaság csíkszeredai főkonzulja fogja tolmácsolni. 


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »