A helyhatósági választások szabadságáért tüntettek Moszkvában

Több mint húszezren tüntettek szombaton az orosz főváros központjában a moszkvai képviselőtestületi választások szabadságáért – közölte a Fehér Számláló (Belij Szcsotcsik) nevű nem kormáyzati szervezet.

A résztvevők, mintegy 21,5 ezren a szeptember 8-án esedékes választás több tucatnyi ellenzéki jelöltjének a kizárása ellen tiltakoztak.

A tüntetők egyebek mellett azt skandálták, hogy „Oroszország szabad lesz”, s követelték, hogy minden elutasított jelölt indulhasson a választásokon. A tömegben olyan feliratokat tartottak a magasba, mint hogy „Jogom van választani”, vagy hogy „Putyin hazudik”. A rendezvényen megjelent számos ellenzéki politikus, köztük a Kreml talán legismertebb bírálója, Alekszej Navalnij is.

„Megmutatjuk nekik, hogy ez egy veszélyes játék”– mondta Navalnij a tüntetőkhöz intézett beszédében. „Harcolnunk kell a jelöltjeinkért” – hangsúlyozta. Hozzátette egyúttal, hogy „minden jel szerint az elmúlt évek legnagyobb ellenzéki tüntetését” sikerült megszervezni.

Hírdetés

A moszkvai választási bizottság szerdán formai hibákra és szabálytalanságokra hivatkozva összesen 57 aspiráns indulását utasította el, köztük gyakorlatilag az összes független ellenzéki jelöltét, a bírálók szerint részben teljesen átlátszó indokokra hivatkozva.

Az elutasítottak között van mások mellett Ilja Jasin, a fővárosi Krasznoszelszkij kerület vezetője, Gennagyij és Dmitrij Gudkov volt képviselő, Szergej Mitrohin, a liberális Jabloko párt volt vezetője, Ljubov Szobol és Ivan Zsdanov az Alekszej Navalnij vezette Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány munkatársa.

A szombati tüntetést a helyi hatóságok engedélyezték, és előállításokról vagy őrizetbe vételekről nem érkezett jelentés. Az orosz rendőrség mút héten 25 embert vett őrizetbe egy engedély nélküli tiltakozás után.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »