A hejcei légi katasztrófa áldozataira emlékeztek

A tizenhárom évvel ezelőtti hejcei légi katasztrófa áldozataira emlékeztek szombaton a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei községben.

Peter Gajdos szlovák védelmi miniszter a Hejce központjában lévő emlékműnél, az áldozatok családtagjai, a katonatársak, a mentésben részt vevők és a helybéliek előtt azt mondta: a szlovák védelmi erők újkori történelmének legnagyobb katasztrófája volt a szlovák légierő csapatszállító repülőgépének 2006. január 19-ei lezuhanása. A katasztrófa mindörökre megváltoztatta negyvenkét család sorsát, és mélyen beleivódott az emlékezetbe.

A koszovói békemisszióból Szlovákiába tartó AN 24-es gép a Hejce fölötti Borsó-hegyre zuhant le; a fedélzetén utazó 43 békefenntartó katona közül csak egy élte túl a szerencsétlenséget.

A szlovák miniszter kiemelte, tisztelettel adóznak az áldozatok – a Koszovóból hazatérő harminckilenc férfi és három nő – emléke előtt; lehetetlen megbékülni a veszteséggel.
Peter Gajdos köszönetét fejezte ki a magyar honvédségnek, amelynek katonái szlovák bajtársaik elvesztését a saját veszteségükként élték át, és Hejce lakosainak, akik tizenhárom éve ápolják a szlovák katonák emlékét, gondozzák az emlékművet a szerencsétlenség helyszínén és a településen egyaránt, és annak idején segítettek a mentésben.

Benkő Tibor magyar honvédelmi miniszter arról szólt: az áldozatok halálával pótolhatatlan űr maradt a szívekben, mindig hiányozni fognak, a magyar honvédség sem felejti el őket.

Hozzátette, az elvesztett katonák Koszovóban a békéért szolgáltak, reményt adtak a balkáni országok népeinek, és erre büszkének kell lenni, mert “ők is büszkén látták el feladatukat”, ám néhány percre hazájuktól és szeretteiktől, a sikeres küldetés után életüket vesztették.

“Hejce neve örökre egybeforrt életükkel, küldetésükkel, a közös gyász szimbóluma maradt és marad”, a Borsó-hegy pedig néma emlékhelyként őrzi emléküket – mondta Benkő Tibor, aki szintén megköszönte mindazok munkáját, akik segítettek a mentésben.

Hírdetés

Az eseményen az idén is jelen volt a szerencsétlenség egyetlen túlélő katonája, Martin Farkas, aki elhelyezte koszorúját elvesztett katonatársai emlékművénél.

D_VAJ20190119051

Benkő Tibor honvédelmi miniszter (j) és Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka (j2) megkoszorúzza a hejcei emlékművet a szlovák légierő katasztrófájának tizenharmadik évfordulóján tartott megemlékezésen 2018. január 19-én. MTI/Vajda János

A megemlékezésen Keszi Marcella, a lezuhant repülőgép parancsnokának testvére beszédében azt mondta: öccse úgy hagyta el a világot, hogy bűnösnek nyilvánították, meggyanúsították a baleset okozásával. Felszólította a szlovák védelmi minisztert, hogy szüntesse meg a dokumentumok titkosítását, adjon parancsot a vizsgálatok eredményének felülvizsgálatára.

A megemlékezés előtt a két miniszter, valamint Korom Ferenc a Magyar Honvédség parancsnoka és Daniel Zmekó, a szlovák hadsereg vezérkari főnöke koszorút helyezett el a katasztrófa helyszínén, a Borsó-hegyen emelt obeliszknél, az áldozatok emlékére állított negyvenkét kopjafánál pedig mécseseket gyújtottak.

Martin Farkas mind a negyvenkét kopjafánál elhelyezett egy mécsest.

D_VAJ20190119054

Benkő Tibor honvédelmi miniszter (b), Peter Gajdos szlovák védelmi miniszter (k) és Martin Farkas, a tragédia egyetlen túlélője (j) a szlovák légierő hejcei katasztrófájának tizenharmadik évfordulóján tartott megemlékezésen a hejcei emlékműnél 2018. január 19-én. MTI/Vajda János


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »