A háztetőkön termelik a betevőt, hogy ne haljanak éhen

A háztetőkön termelik a betevőt, hogy ne haljanak éhen

Akár 3500 százalékos is lehet a venezuelai infláció 2019-re a Nemzetközi Valutaalap szerint. Az olajárak zuhanása miatt folyamatos az élelmiszerhiány, a latin-amerikai ország kormánya forradalmi módszerrel vetne véget az éhezésnek.

A venezuelai kormány újabb kísérlete a teljes összeomlás elkerülésére: hogy ne haljanak éhen, az erkélyeken és a háztetőkön kell megtermelniük a betevő falatot a nyomornegyedek lakóinak.

„A városi mezőgazdaság egy új termelői kultúra. Városokban születtünk, és ahhoz szoktunk hozzá, hogy azt fogyasztjuk, amit mások termelnek. Venezuela lakosságának 83 százaléka városokban él és csak 17 százaléka vidéken. Tehát ki kell építenünk egy teljesen új termelői kultúrát, a városi mezőgazdaságot” – közölte Nicolas Manduro. A három hónapja indult program a venezuelai elnök szerint óriási siker, már 135 ezren vesznek részt benne.

„Ez az élelmiszer-önállóságról szól, ami a mi felelősségünk. Ha a saját otthonunkban termelünk, azt senki nem veheti el tőlünk és nem adhatja el nekünk. A miénk lesz, és csökkennek a kiadásaink” – nyilatkozta egy városi termelő.

Ez viszont önmagában nem oldja meg a hatalmas élelmiszerhiány problémáját: a háztáji termelés jelenlegi formájában csak évi 1000 tonna ételt ad, miközben az országnak 3500 tonnára lenne szüksége.

A kizárólag olajexportjára építő venezuelai gazdaság a nyersanyag árának zuhanásával gyakorlatilag összeomlott, az infláció éveken belül elérheti a 3500 százalékot a Nemzetközi Valutaalap előrejelzése szerint.

A válságot Maduro szerint nem az elhibázott venezuelai gazdaságpolitika, hanem egy nemzetközi összeesküvés okozta. Az elnök naponta intéz kirohanásokat különböző országok ellen – legutóbb a szomszédos államokat vette célba.

„A korrupt, drogkereskedő paraguayi oligarchia, a búbánatos, aszott majom Macri Argentínából, bukott ember, akit minden argentin utál; és a Brazíliára erőltetett diktatúra: ez a hármas szövetség. Csak jöjjenek, csapjunk össze! Legyőzzük őket. Nem fognak beleszólni Venezuela ügyeibe, tisztelni fogják Venezuelát. Élni fogunk a jogainkkal, kedves hármas szövetség” – hangoztatta Manduro.

Az említettek bűne az volt, hogy azt mondták: Venezuela előbb álljon talpra, és addig ne vegye át a Dél-amerikai Közös Piac, a Mercosur vezetését.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »