A hazara kisebbség szerint a tálibok kisajátítják mindenüket

A tálibok nemrégiben elrendelték mintegy száz, Közép-Afganisztánban élő hazara család tulajdonának kisajátítását – mondta el az AFP francia hírügynökségnek a kisebbség több tagja – számol be róla a Magyar Távirati Iroda.

Mohammad Mohakik, a hazara kisebbség jelenleg száműzetésben élő vezetője szerint mintegy 800 családot utasítottak ki otthonukból az Uruzgán tartománybeli Gizab járásban, ahol nagyon sok hazara él.

„A járás tálib kormányzója közölte, hogy szükség esetén katonai erőt is bevetnek, és ha a kitelepítettek panaszkodni akarnak, az igazságszolgáltatáshoz fordulhatnak”

– írta Mohakik a Facebook közösségi portálon, „humanitárius katasztrófára” figyelmeztetve.

Hírdetés

Az AFP által telefonon megkeresett több helyi lakos is megerősítette az értesülést, és segítséget kért a hatóságoktól. Szerintük a pastu nemzetiség, amelyhez a tálibok többsége tartozik, szemet vetett a földjeikre és az iszlamistákat használják fel a földek megszerzésére.

Egy járási vezető szerint a tálibok kisteherautókkal érkeztek, és megparancsolták a hazaráknak, hogy hagyják el a földjeiket, amelyeket szerintük illegálisan foglaltak el. Ezek a földek azonban negyven éve terméketlenek voltak, és a hazarák munkája tette őket termőfölddé – panaszolta egy másik falusi lakos.

A földtulajdonnal kapcsolatos konfliktusok gyakoriak Afganisztánban. A földek elrablása, illetve korrupt tisztviselők általi kisajátítása gyakran váltott ki elégedetlenséget az előző rendszerben. A tálibok ennek az ellenkezőjét, az átláthatóságot hirdetik.

A gyakran vallási és etnikai megosztottság sújtotta Afganisztán 38 milliós népességének 10-20 százalékát kitévő, többségükben síita hazarákat a szunnita iszlamisták a hitük miatt a társadalom szélére kényszerítették. Ezreket lőttek agyon közülük a tálibok, amikor az 1990-es évek végén hatalomra kerültek. Az elmúlt években több százan haltak meg a Kabulban elkövetett öngyilkos merényletekben, amelyeket rendszerint az őket eretnekeknek tekintő Iszlám Állam terrorszervezet vállalt magára.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »