A Hazajáró nagy sikerű műsora ezúttal az erdélyi Kutasföldére látogat

A Hazajáró nagy sikerű műsora ezúttal az erdélyi Kutasföldére látogat

A friss Prima Primissima díjas,  a határon túli magyarság körében is méltán közkedvelt Hazajáró című műsort a Körképről is jól ismerhetjük. A nívós elismerés kapcsán a felvidéki médiumok közül elsőként a műsor rendező-írójával, Moys Zoltánnal is beszélgettünk.

Egyik alapemberük, a műsor szerkesztője és szereplője, Kenyeres Oszkár az elmúlt hónapokban saját útibeszámolóival jelentkezett olvasóinknak a Kaukázusból, vagy éppen spandináviai kalandozásairól. A műsorból szintén jól ismert Jakab Sándor ráadásul felvidéki. Szülőfaluja és lakhelye az Ipolyság melletti palóc kis község, Tesmag.

A Hazajáró kéthetente, friss epizódokkal jelentkező turisztikai magazinműsorának következő része szombaton lesz látható az M5-ön 15.15 órától. Végtelen útjuk során ezúttal a sokak számára ismeretlen erdélyi vidék ékes dombvidéke, varázslatos élővilága, gazdag néprajzi értékeit tárják fel előttünk.

Bárhogy lapozgatjuk az erdélyi útikönyveket, csak nem találunk semmit a Maros és a Kis-Küküllő zugában fekvő dombvidékről, Kutasföldéről. Alsó-Fehér vármegyében, a Küküllőmentén járunk, azon a kistájon, amit Hegymegett néven is emlegetnek. Elfeledte a turizmus, a néprajzosokon kívül nem sok idegen fordul meg kicsiny településein. De elfeledték, elkerülték a nagyobb vízfolyások is a vidéket, így a vizet évszázadokon át az ásott kutak biztosították, amiről a kistáj a nevét is kapta. A magyar élet forrásait a Bánffy és a Kemény családok öröksége, a református templomok és a régi főúri kastélyok jelentik.

Hírdetés

A méltatlanul elfeledett vidéket az egykori tájleírások „Loire-menti kastélyvidék”-ként is említik. A műsor által bepillantást nyerhetünk a mintegy 15 falut magába foglaló tájegységbe, mely a Forrói patak, a Szárazvám patak és az Ózdi patak által keretezett völgyben található.

Körkép.sk/Duna médiaszolgáltató

Képek: Archív

További ajánlott írások:


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »