A hatóságok keresik a romlott hús útját

A hatóságok keresik a romlott hús útját

A rendkívül alacsony, nyomott ár miatt kerülhetett romlott hús az óvodai, iskolai étkezdékbe és éttermekbe, ugyanakkor az azt feldolgozó szakács is felelős lehet.

Bár szerdán a lengyel hatóságok még azt állították, hogy az uniós országokba, köztük Szlovákiába sem került romlott marhahús, később kiderült, hogy ez nem fedi a valóságot. A hazai hatóságok cseh kollégáik révén az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén keresztül szereztek tudomást arról, hogy mintegy 300 kilogrammnyi romlott hús van Szlovákiában. Jozef Bíreš, az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet (ŠVPS SR) igazgatója megerősítette, hogy három szlovák cég – Cimbalak Bardejov, Marek Kazimir – MK FOOD, Gaboltov a Ladislav Cabai Bidovce – áruleveléből kiderül, hogy vásároltak a beteg és elhullott állatokból származó rossz minőségű húsból. „Sajnos, a közel 300 kilogrammnyi hús óvodai, iskolai étkezdékbe és éttermekbe került. Igyekszünk kideríteni, feldolgozták-e már ezt az árut” – közölte Jozef Bíreš azzal, hogy a Közegészségügyi Hivatal felkeresi az érintett étkezdéket, éttermeket.

Gabriela Matečná (SNS-jelölt) felháborítónak tartja, hogy a lengyel hatóságok nem az uniós szabályoknak megfelelően járnak el, és még az alapvető kötelességeiket sem teljesítik. „Sőt, a romlott hús minősített vágóhidakról került az unió több tagországába. Paradox módon szerdán, az uniós miniszterek tanácsán a lengyel mezőgazdasági miniszter nem tájékoztatott bennünket erről a botrányról, holott már pontosan tudta, mi történt” – közölte Gabriella Matečná. A hatóságok már szerdán este megkeresték a romlott húst behozó cégeket, melyek közül kettő a Bártfai járásban, egy pedig Kassa megyében tevékenykedik, és ellenőrzések sorozatát rendelték el.

Hírdetés

Jozef Bíreš szerint a romlott hús nyomott, vagyis a rendkívül alacsony felvásárlói ára miatt lehetett vonzó a cégeknek. Ráadásul az egyik operátor nem hivatalosan járt el, úgy adott túl a romlott húson, mintha az az egyik helyi gazda farmjáról származna. A hús eperjesi és ólublói éttermekbe került. Jozef Bíreš arra figyelmeztetett, hogy hibáztak az éttermek is, hiszen a beszerzéskor ellenőrizni kell a hús korábbi útját, intő jel a rendkívül alacsony ár, ahogyan az illata, konzisztenciája és színe is jellegzetes. „Egy szakács felismeri a jó minőségű húst. A rossz minőségű húst pedig csak gulyásba lehetett feldolgozni”– közölte Bíreš, aki szerint ilyen esetekben a felelősség mindig az utolsó láncszemre, vagyis az éttermek működtetőire, az iskolai étkezdékért felelősökre hárul.

Az egyelőre nem világos, milyen következményei lehetnek a romlott hús elfogyasztásának. Tény viszont, hogy a beteg állatok valamilyen gyógyszeres kezelést kaphattak, s az antibiotikumos, illetve hormonális kezelés nyomai biztosan kimutathatók a beteg állat húsából.

Az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet (ŠVPS SR) szerda estétől átfogó, országos ellenőrzést rendelt el, tehát nemcsak a lengyel határ közelében, hanem mindenhol ellenőrzik a húsokat. Bíreš szerint egyelőre élelmiszerüzletekben nem találtak romlott marhahúst. A marhahús mellett valamennyi húsfajtát ellenőriznek.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »