A hatóság is segítette Erdősinét?

Erdősi Lászlóné két nappal a boltbezárásos kérdése leadása előtt, vasárnap délután kért engedélyt az adatvédelmi hatóságtól, hogy összegyűjthesse a beadványához szükséges aláírásokat – írja Péterfalvi Attila elnök levelére hivatkozva az Index. Nagyon gyorsan, egy nap alatt kiállították neki a határozatot, pedig az MSZP-seknél ugyanez az eljárás több hétig tartott.

Egy népszavazási kezdeményezésnél a nulladik lépcsőfok, hogy a kezdeményező az adatvédelmi hatósághoz fordul, hogy összegyűjthesse azokat az aláírásokat, amelyek a kezdeményezéshez szükségesek – írják. A szabályok szerint az csak úgy érvényes, ha megfelelő számú, 20 és 30 közötti támogató aláírás szerepel rajta.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke az MSZP-s Nyakó Istvánnak küldött levelében elárulta, hogy Erdősiné február 21-én vasárnap kereste meg a hatóságot, és egy nappal később meg is kapta a határozatot – közölték, hozzátéve: az adatvédelmi hivatal adatbázisából az is kiderült, hogy Erdősiné vasárnap 16 óra 44 perckor nyújtotta be a kérelmét.

Mint írják, ezek szerint Erdősinének másfél-két nappal a kritikus nap előtt juthatott eszébe a kezdeményezés, de legalábbis csak ekkor fordult a hatósághoz. Másrészt a hatóság rendkívül gyorsan, hétfőn már ki is állította a határozatot arról, hogy összegyűjtheti a 20 aláírást. Nyakónál ugyanez a művelet 10 napig tartott, a szintén MSZP-s Lukács Zoltánnál pedig 22 napig – írja az Index.

Ismert, februárban állóháború alakult ki a Nemzeti Választási Iroda épületénél, miután kopasz férfiak elállták az MSZP-s Nyakó István útját. Erdősi Lászlóné, akiről kiderült, hogy Herceghalom polgármesterének felesége, négy másodperccel hamarabb tudott népszavazási kezdeményezést leadni a vasárnapi boltzár kérdésében úgy, hogy az őt kísérő fiatalember, bizonyos V. Ádám – akiről olyan állítások is napvilágot láttak, hogy Kubatov Gábor FTC-elnök titkárának volt gimnáziumi osztálytársa – vette át az iratot Erdősinétől, és ő vitte a pecsételőhöz, így sikerült beelőzni négy másodperccel Nyakó Istvánt, akinél az MSZP beadványa volt. A kopaszok többségéről is kiderült, hogy a Fradi Securityhez köthető.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »