A határok ellenőrzéséért akár az 500 milliós uniós piacot is feadja Nagy-Britannia

A határok ellenőrzését mindennél fontosabbnak tartja a brit kormány, mely hajlandó lenne feladni ezért az 500 milliós uniós piacot is – ezt hangsúlyozta a Brexit-miniszter. David Davis szerint a népszavazás mindenekelőtt arról szólt, hogy meg kell szüntetni a tömeges bevándorlást az uniós országokból.

Az új bevándorlási törvény csak akkor engedélyezné a bejutást Nagy-Britanniába, ha az uniós polgár igazolja: van munkahelye a szigetországban. A munkaadónak viszont azt kell igazolnia ebben az esetben, hogy nem talált megfelelő jelöltet a hazai piacon, ezért szerződtetett külföldi munkavállalót. Az új törvény nem tenne különbséget az uniós polgárok és más bevándorlók között – írja kormányzati forrásokra hivatkozva a Daily Mail.

Obama beintett

Theresa May miniszterelnök a G20-csúcson kijelentette: nem veszik át az ausztrál pontrendszert (ami enyhébb feltételeket szab, mint a most kiszivárgott elképzelések) a bevándorlási gyakorlatban. Egyúttal azt is közölte: hat állam vezetője érdeklődött arról, hogy a kilépés után milyen feltételekkel lehetne kereskedelmi szerződést kötni Nagy-Britanniával. Köztük volt a vendéglátó, a világ második legnagyobb gazdaságát jelentő Kína is. Obama elnök viszont kerek-perec elutasította azt, hogy visszaállítsák a régi gyakorlatot, mely különleges amerikai-brit viszonyt jelentett az uniós tagság előtt.

Az ellenzék, sőt egyes konzervatív honatyák gúnyosan arról beszéltek, hogy a kormány nem tudja, mit akar. Nincs menetrendje. Ábrándokat kerget, ha azt hiszi: az EU hagyja, hogy London élvezze a nagy piac előnyeit, miközben kitiltja a saját országából az uniós munkavállalókat – számolt be a Guardian. Legutóbb Itália közölte: kész kereskedelmi háborúra is, ha Nagy-Britannia megsérti az olasz munkavállalók jogait. Lengyelország miniszterelnök-helyettese Londonban járva hasonlóképp kijelentette: a több mint 800 ezer Angliában élő lengyel jogainak korlátozásáról vagy megszüntetéséről szó sem lehet. Ugyanakkor felajánlotta: Lengyelország hajlandó közvetíteni London és Brüsszel között.

May idén még semmiképp sem nyomja meg a kilépés gombját

David Davis Brexit minisztere visszautasította a vádakat a felkészülés hiányával kapcsolatban. Közölte, hogy minisztériumban már 180 ember dolgozik Londonban és 120 Brüsszelben. May miniszterelnök többször megerősítette: idén még semmiképp sem nyomja meg a kilépés gombját. Ha ezt megteszi, akkor még két évig tarthatnak a Brexit-tárgyalások. Blair egykori munkáspárti miniszterelnök szerint, ha Nagy-Britannia ügyesen tárgyal, akkor elérheti, hogy hatékonyan ellenőrizheti a bevándorlást, miközben nem kell kilépnie az EU-ból.

A londoni City mindenképp szeretné megtartani az európai útlevelet, vagyis a hozzáférést az 500 milliós piachoz. Ezzel a brit kormánynak mindenképp számolnia kell, hiszen a brit GDP legjelentősebb tétele az, amit a City produkál a pénzügyi szolgáltatások terén.

(HVG – Guardian)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »