A hatalomnak is fájni fog, ha eltünteti a zenészeket

A hatalomnak is fájni fog, ha eltünteti a zenészeket

Átadták a Petőfi rádió zenei díjait a soproni VOLT Fesztiválon. A magyar zenésztársadalom jó része korábban nyílt levélben állt ki a közszolgálati adó átalakítása ellen. Mint írták, a rádió a hallgatottságért cserébe feláldozta a zenei értékeket. A Petőfi Zenei Díjra jelölt és díjazott előadók közül többen aláírták a nyílt levelet, ahogy a díjátadónak és gálakoncertnek otthont adó VOLT Fesztivál is.

Kedd este adták át a soproni VOLT Fesztiválon a Petőfi rádió zenei díjait. Az első ízben kiosztott elismerések pikantériája, hogy a jelöltek és a díjazottak között is több olyan zenekar, előadó akadt, amely/aki korábban aláírta a Petőfi rádió átalakulását bíráló szakmai nyílt levelet. Mint azt lapunk is többször megírta, a közszolgálati rádió jelentős változáson megy keresztül, a cél a hallgatottság növelése (még ha ez áldozatokkal jár is). Mindeközben azonban a zenei értékeket veszni hagyják – szerepel a szakma jó része által aláírt szövegben.

– A nyílt levél a magyar zenei társadalom önvédelmi reflexe – mondta lapunk megkeresésére Bródy János, aki sokadmagával együtt aláírta a levelet. A Kossuth-díjas zenész, zeneszerző hozzátette, hogy a szöveg nagyon diplomatikusra sikerült, és kimondottan enyhén fogalmaz, miközben nyilvánvaló, hogy a Petőfi rádió a politikai oligarchák közötti háborúnak esett áldozatul. A változásnak semmi köze nincs a szakmai szempontokhoz és a zenei értékekhez – hangsúlyozta Bródy János.

– Én a partvonalon kívül állok, nem lehet elfogultsággal vádolni – emelte ki a zenész. – A Petőfi eddig sem játszotta a dalaimat, ezután sem fogja, ettől függetlenül mindig úgy gondoltam, hogy a rádió nagyon magas zenei minőséget képviselt. Segített az újító hatású, illetve az alternatív zenekaroknak, hogy megtalálják a kapcsolatot a közönséggel. Egy generáció hangját közvetítette ideológiai megkötöttségek nélkül. Félek tőle, hogy mindez most veszendőbe megy, és nem marad fórum az igényes magyar zenék számára.

Nyomokban is alig tartalmaz kultúrát

Szintén aláírta a nyílt levelet a Quimby, ám a zenekar ennek ellenére fellépett a Petőfi Zenei Díj gáláján. Kiss Tibor, az együttes frontembere lapunknak úgy fogalmazott: „nem az a lényeg, hogy milyen játszótéren, hanem hogy milyen eszközökkel játszunk”. – A mi játékunk a zene. A kedd esti gálán eljátszottuk két dalunkat, amiből mindenki arra gondol, amire akar – hangsúlyozta Kiss Tibor. A két dal a Forradalom és a Halleluja volt.

– A nyílt levél üzenete, hogy aggódunk a rádió átalakulása miatt, de nem támadni akarunk, nem vagyunk senki ellen, együttműködésre törekszünk. A Petőfi egyre kereskedelmibbé válik, és így egyre kevesebb értéket közvetít. Ez a folyamat nem most kezdődött, ám mostanra jutottunk el oda, hogy már nyomokban is alig tartalmaz kultúrát. És ha még tovább hígul, akkor felesleges lesz fenntartani közpénzből. Csináljanak belőle akkor kereskedelmi adót.

A gálára jóval korábban meghívták az együttest, mint ahogy a nyílt levél napvilágot látott – árulta el az énekes. – De ha utána kérnek fel, akkor is eljövünk. Mi a közönség kritikus részét képviseljük, igyekszünk jó szándékkal felhívni a figyelmet a problémákra. Ezért is megalázó, hogy az MTVA kultúrgettónak nevezte a korábbi Petőfit, a nyílt levél aláíróit pedig szűk üzleti körnek. Ez totális félreértés. Ám sajnos sokan vannak, akik beveszik a közmédia vádjait. De azt hiszem, azokat a zenészeket, akik a nevükkel vállalták a kritikát, nem lehet csak úgy semmibe venni. Nem lehet eltüntetni minket úgy, hogy az a hatalomnak ne fájjon egy kicsit.

Az értékeket dobják ki éppen az ablakon

A „régi” Petőfi rádió számos fiatal zenekart indított el a pályán. Nem egy közülük igen messzire jutott azóta, mint az Ivan and the Parazol, amely őserejű rockzenéjével hódította meg a közönséget. Vitáris Iván, az együttes frontembere lapunknak elárulta, hogy a Petőfi nagyon sokat segített a zenekarnak. – Nyitottak voltak az új magyar zenékre, és nem voltak restek behívni nagyobb beszélgetésekre a fiatal, húsz-egynéhány éves zenészeket. A segítség és a lehetőség nem volt magától értetődő, és természetesen nem is kell annak lennie. De a magyar könnyűzene fejlődéséhez ez a hozzáállás és munka nagyban hozzájárult.

Az énekes kifejtette, azért írták alá a nyílt levelet, mert úgy érezték, megfelelő egyeztetés, a szakma komolyabb bevonása nélkül változtattak meg egy olyan platformot, amelynek nagy szerepe volt abban, hogy fejlődhessen, jobban kibontakozhasson a könnyűzene itthon. – Lehet vitatkozni arról, hogy mi számít közszolgálatiságnak, mi a feladata egy ilyen rádiónak, azonban szerintem a legfontosabb az, hogy a Petőfi korábbi, „Nagyon zene” szlogennel fémjelzett időszaka komoly kulturális értékkel bírt. Mind a zenék, mind a műsorok tekintetében. Talán ez a legrosszabb, hogy most ezt az értéket dobják éppen ki az ablakon.

Megkérdeztük, mi az MTVA véleménye arról, hogy a Petőfi Zenei Díjra jelöltek többsége és a díjazottak közül is néhányan aláírták a rádió átalakulását bíráló nyílt levelet. A közmédiától az alábbi szűkszavú válasz érkezett: „Kedd este a Petőfi Zenei Díjjal a magyar zene kiválóságait ismertük el, és ez teljesen független attól, hogy ki milyen nyílt levelet fogalmazott vagy írt alá a közelmúltban.”

Több jelölt vagy díjazott zenekart is megkerestünk, amely aláírta a nyílt levelet, ám egyikük sem nyilatkozott az ügyben. Mint ahogy a VOLT Fesztivál sem válaszolt lapzártánkig. Esetükben arra voltunk kíváncsiak, nincs-e ellentmondás abban, hogy nyílt levélben bírálják a rádió új arculatát, ám eközben ők adnak otthont a zenei díjátadónak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »