A háromezrelékes fertõzési szint ellenére, mégis nyitva maradhatnak a fõvárosi iskolák és óvódák?

Románia szinte egész területén gyorsul a koronavírus-járvány terjedése. Lakosságarányosan az utóbbi két hétben Bukarestben terjedt leggyorsabban a fertőzés, ahol 26.703 fertőzött van jelenleg.

A 3 ezrelékes küszöb meghaladásakor speciális intézkedéseknek kell életbe lépniük, amelyek egy részét a kormány a veszélyheyzet meghosszabbításakor ismertette. Ezek közé tartozik az iskolák és más tanügyi intézmények bezárása és a kizárólagos piros forgatókönyv érvényesítése, amely intézkedést azonban vonakodnak meghozni a hatóságok. Pénteki cikkünk kapcsán már feltettük ugyan a kérdést: Miért vonakodnak a tanárok az online óráktól? – ehhez azonban hozzá kell tenni azt is, hogy a hatóságok és az illetékesek miért nem tudnak gyors és hatékony döntéseket hozni? – például a fővárosi iskolák és óvodák ügyében.

A bukaresti iskolák és óvodák esetében ez a fajta halogatás ugyanis azzal járt, hogy Bukarest Municípium Sürgősségi Esetek Bizottsága (CMBSU) nem is hívta össze a bizottság tagjait, de máig nem hozott döntést arról, hogy bezárják-e a fővárosi iskolákat, óvodákat, vagy a sárga forgatókönyv szerint működnek tovább.

Erről hétfő reggel születhet csak határozat Gheorghe Cojanu prefektus és Monica Anisie tanügyminiszter szerint – írja az Edupedu oktatási portál.

Hírdetés

A közegészségügyi hatóság számításai szerint már napokkal ezelőtt meghaladta a három ezreléket a fertőzési ráta Bukarestben. Az illetékesek akkor arra hivatkoztak, hogy megvárják stratégiai kommunikációs csapat keddi jelentését, de csak abban az esetben zárják be az iskolákat, ha a GCS által közölt fertőzési ráta “tartósan és jelentősen” meghaladja a 3 ezreléket.

Azóta viszont a koronavírusos újonnan fertőzöttek száma már hivatalosan is átlépte Bukarestben a lakossághoz viszonyított háromezrelékes arányt.

Az oktatási portálnak Monica Anisie tanügyminiszter kijelentette, ha Bukarest Municípium Sürgősségi Esetek Bizottsága részéről nem születik döntés, a főváros diákjait és óvodásait a sárga forgatókönyv szerint fogják oktatni a továbbiakban. Gheorghe Cojanu prefektus és egyben a bizottság elnöke erre reagálva válaszolta, csak hétfőn hívja össze a vészhelyzeti bizottságot, akkor döntenek majd az iskolák működéséről.

A tanügyminiszter állítólag holnap reggel 8 órakor fogja felhívni a prefektust, hogy tisztázzák a helyzetet. (edupedu/hírszerk.)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »