A hároméves gyerekek több időt töltenek a képernyő előtt, mint az iskoláskorú társaik

A hároméves gyerekek több időt töltenek a képernyő előtt, mint az iskoláskorú társaik

Nyitókép: www.slideshare.net

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) idén áprilisiban adta ki az első ajánlását a gyerekek tévé, mobiltelefon és más készülékek nézésével és használatával kapcsolatban.

A WHO ebben a jelentésben azt tanácsolja, hogy a két évnél fiatalabb gyerekek egyáltalán ne nézzenek semmilyen képernyőt. A kettő és öt év közötti gyerekeknek pedig naponta maximum egy órát szabadna eltölteniük a tévé és a mobiltelefon képernyője előtt.

A WHO jelentése egyúttal azt a megjegyzést is tartalmazza: „Minél kevesebb, annál jobb“. A gyerekkori túlzott technológiahasználatnak egyértelmű befolyása van a gyermek kognitív fejlődésére, az alvás minőségére, továbbá az elhízásra.

A hároméves gyerekeknél a legrosszabb a helyzet

A JAMA Pediatricsban publikált legújabb tanulmány szerint a hároméves gyerekek átlagosan kettő-kettő és fél órát töltenek el a képernyő előtt. Paradox módon ez a korosztály több időt tölt a képernyő előtt, mint az iskoláskorú társaik.

Érdekes felfedezésnek bizonyult az is, hogy a tévé és a mobil nézését az is negatívan befolyásolja, hogy a gyermek hányadikként született a családba.

Hírdetés

A felmérést az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet, az Alabama Egyetem és a New York-i Langone Health Egyetem végezte el. A felmérés során mintegy négyezer gyermeket vizsgáltak meg, ezenkívül a kutatásba az édesanyák is bekapcsolódtak, akik a gyerekeik képernyő előtt eltöltött idejével és szokásaival kapcsolatban adtak válaszokat.

A tudósok először a 12, 18, 24, 30 és 36 hónapos gyerekeket vették górcső alá, majd az édesanyáknak néhány évvel később – amikor a gyerekeik 7–8 évesek lettek – újra válaszolniuk kellett ugyanazokra a kérdésekre.

A felmérésből kiderült, hogy az egyéves gyerekek átlagosan napi 53 percet töltenek a számítógép, tablet és mobiltelefon képernyője előtt, míg a hároméves gyerekek több mint 150 percet. Emellett az is érdekes, hogy a 7 és 8 éves korban a gyerekek napi képernyőnézése már 1,5 órára csökkent. A tudósok véleménye szerint ez a csökkenés az iskolában eltöltött idővel és az iskolai aktivitásokkal magyarázható.

A fiúk és az elsőszülöttek több időt töltenek a képernyő előtt

Az adatok elemzése során a tudósoknak több érdekes és figyelemre méltó dolgot is sikerült megfigyelniük. A képernyő előtt a lányokhoz képest a fiúk több időt töltenek el, ezenkívül az elsőszülött gyerekek azok, akik többet tartózkodnak a számítógép, tévé, tablet és a mobiltelefon előtt.

Nagyobb valószínűséggel vannak káros szokásai azoknak a gyerekeknek, akikről csak az édesanyjuk gondoskodik. Ez minden bizonnyal azzal magyarázható, hogy az egyedülálló, leterhelt édesanyák a modern technológiai eszközökre hatékony segédeszközökként tekintenek.

A tudósok azonban egyöntetűen felhívják a szülők figyelmét arra, hogy a káros szokások kisgyermekkorban alakulnak ki, ezért a modern technológiai eszközök előtt eltöltött idő lerövidítése akkor lehet sikeres, ha a szülők időben bevezetik.

SME/Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »