A három legfőbb közjogi méltóság kiáll Ukrajna függetlensége és szuverenitása mellett

Zuzana Čaputová államfő, Boris Kollár házelnök és Eduard Heger kormányfő határozottan elítéli Oroszország Ukrajna egyes területeinek törvénysértő annektálására tett kísérletét.

A három legfőbb közjogi méltóság közös állásfoglalása szerint a megszállt ukrán területeken rendezett álnépszavazások illegitimek, így jogilag semmisek, és csak azt a célt szolgálják, hogy Oroszország leplezze Ukrajna elleni agresszióját.

Hírdetés

„Határozottan elítéljük az Oroszországi Föderáció Ukrajna egyes részeinek illegális annektálására tett igyekezetét. Ezeket a területeket erővel, katonai agresszióval vette el Oroszország Ukrajnától, súlyosan megsértve ezzel az ENSZ Alapokmányát és a nemzetközi jog minden alapelvét, hatalmas emberáldozatokat és anyagi károkat okozva” – áll a nyilatkozatban.

„Moszkva ezzel aláássa a béke megteremtésére tett minden igyekezetet, tovább élezi a helyzetet, a nemzetközi szervezeteket pedig igyekszik elriasztani attól, hogy tovább támogassák Ukrajnát igazságos védekező harcában” – folytatódik az állásfoglalás, mely szerint ha Szlovákia elfogadná ezeket az orosz lépéseket, megtagadná mindazokat az elveket, amelyeken „a saját szuverenitásunk és területi egységünk alapszik”.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »