A harmadik Turul Expón: napirenden a gazdaságélénkítés

Húskészítmények, mézek, borok

Ezen a hétvégén a kárpátaljai magyarság figyelmének homlokterében az ugocsai Tiszahát állt, mivel itt több nagyszabású rendezvényre is sor került.

Szombaton a tisza¬péterfalvi vidámparkban nyitotta meg kapuit a harmadik Turul Expo, amelyen kárpátaljai magyar vállalkozók mutatták be kézműves termékeiket: különböző húskészítményeket, sajtokat, konzerveket, borokat, valamint mézeket és méhészeti termékeket. Érkeztek kiállítók Erdélyből és a Vajdaságból is, így az eseményre kilátogatók megkóstolhatták például a híres csíki sört, vagy a szintén nagy népszerűségnek örvendő zentai szederlekvárt. Emellett utazási irodák, baktériumtrágya-tenyésztéssel, barique hordók készítésével foglalkozó cég és kozmetikai készítményeket forgalmazó vállalkozás is bemutatta termékeit. Ezen a napon több szakmai fórumot is lebonyolítottak.

A kárpátaljai magyarság komoly erőfeszítéseket tesz megmaradása érdekében. A magyar kormány pedig olyan eszközöket bocsát az itteni nemzetrész tagjainak rendelkezésére, amelyekkel sikeresen megvívható ez a nehéz küzdelem, hangsúlyozta az ünnepélyes megnyitón Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára. Ezt szolgálja a kárpátaljai gazdaság élénkítésére megalkotott Egán Ede-terv, és a hozzá kapcsolódó támogatási rendszer. A mezőgazdaság, a turizmus, a vállalkozások fejlesztését elősegítő pályázatok kiírására már a napokban sor kerül, hangsúlyozta a szónok, így hamarosan a tényleges munka is elindulhat.

Amikor az országban káosz uralkodik és bizonytalan a jövő, a kárpátaljai magyarság konkrét célokat fogalmaz meg és hosszú távra szóló terveket sző, mondta Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, parlamenti képviselő. Ebből is látszik, hogy a kárpátaljai magyarok azon része, amelyik itt maradt, a szülőföldjén képzeli el boldogulását, és ebben számít az anyaország hathatós támogatására. Fontos, hogy a nemzetegyesítésnek a hétköznapok során is legyen értelme, fogalmazott Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet vezetője. Aki Márton Áron erdélyi püspök életútja kapcsán kijelentette: a kereszténység és a nemzeti értékrend a magyarok életében egymással szorosan összefonódott. Szerepe a külhoni magyarok mindennapjaiban még nagyobb.

Az oktatás és a gazdaság kérdései szorosan összefüggenek, a két ágazat egymásra utaltsága nyilvánvaló, állapította meg Orosz Ildikó, a Rákóczi Főiskola rektora, aki annak a reményének adott hangot, hogy az ukrán oktatási törvény lehetőséget nyújt majd a duális képzés meghonosításának.

A kárpátaljai magyar vállalkozók a saját cégük fejlesztése mellett elsősorban az új munkahelyek teremtésével a közös jövőt építik, hangsúlyozta Virág László, a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetségének elnöke, akinek meggyőződése, hogy az egységes Kárpát-medencei gazdasági térség megteremtéséhez jelentősen hozzájárulnak a kárpátaljai üzletemberek és gazdák is.

A délután folyamán számos tanácskozásra is sor került. A biológiai növényvédelem egyre nagyobb szerepet kap a korszerű mezőgazdaságban. Ha a világgal lépést akarunk tartani, ismerni kell az új, korszerű biológiai növényvédelmi módszereket, hangzott el az e témával foglalkozó fórumon. A több mint száz tagot számláló méhészszekció ülésének napirendjén a gazdaságélénkítő programban a méhészetek fejlesztésére szánt támogatások legcélszerűbb felhasználási módjairól cseréltek eszmét az egybegyűltek.

A határon átnyúló kapcsolatok fejlesztése a turisztikában is igen fontos. Nem kevésbé az, hogy az ágazatban a közeljövőben hálózatszerű fejlesztések valósuljanak meg, hangsúlyozták a turisztikai tanácskozás résztvevői. Kárpátalján mintegy 300 magyar érdekeltségű vendégház működik. Mihamarabb el kellene érni, hogy ezekben azok a termékek kerüljenek felhasználásra, illetve értékesítésre, amelyeket a turisztikai tanács ajánl a tagjai számára. A kárpátaljai turizmust kiszolgáló iparágak – a kézműves termékeket előállító műhelyek, kismesterségek, borászatok stb. – így tudnának igazán fejlődni.

Kovács Elemér

Kárpátinfo hetilap évfolyama: Kárpátinfo hetilap 20. évf. 29. számRovat: BelföldTelepülés: Ukrajna›Kárpátalja›Nagyszőlősi járás›TiszapéterfalvaCímkék: KárpátaljaTiszapéterfalvakárpátaljai magyarságturul expoForrás: Kárpátinfo hetilap


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »