A hangsebesség háromszorosával repeszthet a hiperszonikus utasszállító

Egy új szuperszonikus utasszállító repülőgép tervein ámulnak a légi közlekedés szerelmesei. Az egyelőre csak elméletben létező jármű a hangsebesség háromszorosával mindössze 80 perc alatt tudná megtenni a New York és London közötti távot – olvasható a Híradó.hu cikkében.

https://www.youtube.com/watch?v=cJ9EzMnoCDs&t=66s

A Hyper Sting névre keresztelt koncepcionális repülőgép közel kétszer akkora lenne, és kétszer olyan gyorsan közlekedne, mint a világ utolsó kereskedelmi szuperszonikus repülőgépe, a Concorde, amelyet 2003-ban vontak ki a forgalomból – számolt be a Yow York Post.

Hírdetés

A 100 méter hosszúra és 51 méter szárnyfesztávolságúra tervezett szuperszonikus légi járművön akár 170 utas is elférhet, és ha sikerül a kivitelezése, és óránkénti 4000 kilométeres sebességgel – a hangsebesség több mint háromszorosával – közlekedhet.

A Concorde zseniális gépezet volt, nemes kísérlet, de túl sok káros anyagot bocsátott ki a környezetbe, túl sok zajt okozott a közösségeinkben, és túl drága volt az üzemeltetése  – mondta a The U. S. Sun című lapnak az utasszállító spanyol tervezője, Oscar Viñals.

A Hyper Stinget egy kis atomreaktor által működtetett torlósugár-hajtóművekkel szerelnék fel. Szükség lenne továbbá egy hidegfúziós atomreaktorra is, amely egyelőre csak koncepcióként, elméleti síkon létezik.

„A szuperszonikus repülés új korszaka talán már a küszöbön áll, de a hangsebességnél gyorsabb repülésnek megvannak a maga kihívásai, amelyeket le kell küzdenünk” – fogalmazott Viñals.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »