A hamis méztől védené a uniós piacot a mézjelentés

A hamis méztől védené meg a uniós piacot az úgynevezett mézjelentés, amelyet jelenleg tárgyal Brüsszelben az egyik szakbizottság. Sokat hallani itthon a mézhamisításról, a hazai méz háromnegyedét az unióban adják el, ezért is fontos, hogy mi lesz a mézjelentés eredménye. A mézjelentéssel kapcsolatban 486 módosító javaslat érkezett be novemberben, emiatt januárra kellett halasztani a döntést. Ha minden igaz, január 23-án szavaznak bizottsági szinten, az Európai Parlament pedig februárban fogadhatja el a jelentést – mondta Erdős Norbert európai parlamenti képviselő, a méhészeti ágazatot érintő uniós jelentés előterjesztője az M1 Ma reggel című műsorában. Kifejtette: húszezer magyar méhész van, és az unió piacaira a magyar méztermelés 75 százaléka megy ki. Fontos, hogy a méz kontrollálva legyen, mivel a harmadik országból beérkező mézek 20 százaléka kimutathatóan hamisított – fűzte hozzá.

Példaként említette, hogy a gyantaszűséri technika tiltása a tervezet egyik fontos része: ez a technika a mézsziprupból az összetevőket kiszűri, így átalakítja a mézet. A másik fontos pontja a javaslatnak, hogy igyekeznek elérni, hogy a címkén feltüntetett fontos adatok megváltozzanak. Most csupán annyit kell feltüntetni, hogy EU-n kívüli, belüli vagy ennek keveréke a méz. A jó minőségű magyar mézet ezért összekeverik más mézekkel és így árusítják. Azt szeretnék, hogy a termelői országok fel legyenek tüntetve a címkén – fűzte hozzá.

Hírdetés

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke elmondta: örülnek az intézkedéseknek, hiszen azonos feltételeket szeretnének elérni. Arról is beszélt, hogy 500 ezerről 1,2 millió méhcsaládra emelkedett a termelői állomány száma az elmúlt 20 évben. A méhészek száma stabil maradt, és egy méhész több méhcsaládot tart – erős a méhészeti ágazat, de a fejlődés megtorpant, mivel kétharmadát hordókban adják el Európába, és olyan piacon versenyeznek, ahol nyomottak az árak. Ugyan tehát több méz termett idén, mint az elmúlt 5 év átlagában, ám értékesítési problémák vannak – mondta a szakember.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »