A Hamász kész letenni a fegyvert Gázában

A palesztin terrorszervezet állítólag meg akar egyezni a Palesztin Hatósággal.

A Gázai övezetet uraló Hamász (Iszlám Ellenállási Mozgalom) palesztin terrorszervezet szombaton közleményben nyilvánította ki készségét, hogy tárgyalásokat kezdjen riválisával, a Ciszjordániát kormányzó, mérsékeltnek tekintett Fatah palesztin mozgalommal.

A Reuters Kairóból keltezett híre megerősíti azt a korábbi információt, miszerint a Hamász kész a megbékélésről tárgyalni Mahmúd Abbász palesztin elnök pártjával, a Fatahhal. Az erről szóló megállapodásról az egyiptomi fővárosban folytatták a tanácskozásokat, beleértve az ezzel kapcsolatos megegyezésben foglaltak végrehajtásának mechanizmusát.

A hírek szerint a Hamász kész feloszlatni saját közigazgatási szervét a Gázai övezetben, lehetővé téve egy közmegegyezésen alapuló kormányzatnak, hogy átvegye az irányítást az enklávé területén. A Hamász emellett az összes palesztin politikai frakció részvételével tartott konferencia összehívását sürgette, amelyet követően választásokat helyezett kilátásba egy új, palesztin egységkormány létrehozására.

A Hamász 2006-ban nyerte meg a parlamenti választásokat a Gázai övezetben, ami a palesztin politikai közélet kettészakadásához vezetett, majd a Hamász a következő évben hatalmába kerítette az enklávét. Alapító okiratában a szervezet kimondja, hogy célja Izrael megsemmisítése.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »