A halászat már a múlté a Balatonon

A halászat már a múlté a Balatonon

Vörösszárnyú keszeget és compót telepítettek a Balatonba. A halakat a tó több pontján eresztették a vízbe. Az őshonos fajokból az előírt mennyiség többszörösét telepítették, hogy ezzel is a horgászoknak kedvezzenek. A halászat már rég a múlté a Balatonon, a halgazdálkodási társaság a horgászati ágazatot fejleszti.

A Balatonon nem jellemző a műlegyező horgászat, de egyre többen hódolnak neki.

„Attól különbözik más horgászmódszerektől, hogy itt nem egy mesterséges csalit használunk a halaknak felkínálásra, hanem a halaknak a táplálékait próbáljuk imitálni, esetleg bogarakat, lárvákat, szúnyoglárvákat, kishalakat és egyéb állatokat, és így próbáljuk megfogni őket. Nem szennyezzük a vizet, ez abszolút kíméletes horgászmódszer” – mondta a II. Balatoni Műlegyező Horgászbajnokság szervezője, Kiss István.

A vörösszárnyú keszegek mellett compót is telepítettek a Balatonba. A halgazdálkodási társaság kiemelten foglalkozik az idei év halával, a kötelezően előírt 2 helyett 10 mázsát engedtek a vízbe. A halászat leállítása nem vált kárára a tónak – árulta el a társaság vezérigazgatója.

„Egy olyan tevékenységtől szabadultunk meg, amely 60-70 millió forint veszteséget okozott minden évben a társaságnak, és örülnek a horgászok is ennek, érezhető az a bizalom, amit a már nem halászott Balaton látogatását illetően felénk tanúsítanak, illetve a Balaton iránt tanúsítanak, és mi igyekszünk a lehető legjobban megfelelni, annak szellemében, hogy ez továbberősödjék a horgásztársadalomban” – hangsúlyozta Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

A Balaton őshonos halfajainak állománya folyamatosan erősödik. A nem őshonos busa mennyiségét pedig a halászat leállítása ellenére a korábbiaknál jóval kevesebbre becsülik.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »