A halálra rémült nézők miatt újra kellett vágni a King Kongot

A halálra rémült nézők miatt újra kellett vágni a King Kongot

Nyolcvanhárom éve, 1933. március 2-án rengette meg először a filmvilágot King Kong, a hatalmas gorilla. A burleszkekhez szokott nézők akkor még halálra rémültek a tesztvetítés alatt, így újra kellett vágni a filmet.

A túlméretezett majom szülőatyja Merian C. Cooper kalandor természetű filmrendező volt, aki nem is akármilyen háttértörténetet kreált az óriásmajom számára. Cooper sztorija szerint Kong békében élt az Indiai-óceánon fekvő (képzeletbeli) Koponya-szigeten, míg a gonosz filmesek be nem teszik lábukat a túlméretezett és rég kihaltnak hitt állatokat rejtő helyre. A vérszomjas tettektől sem visszariadó Kong sorsa megpecsételődik, cirkuszi látványosságként, “a világ nyolcadik csodájaként” New Yorkba viszik, ahol azonban sikerült megszöknie. A szörnyeteggel, aki filmszínésznő “szerelme” megmentése érdekében felkapaszkodik az Empire State Building tetejére, végeznek a feje fölött elszálló repülőkből leadott lövések.

A King Kong a történeten kívül számos technikai újdonsággal is borzolta a nézők érzékeit. Az alkotók a mozgatható bábfilm, az úgynevezett “stop motion” technikát alkalmazták, a nézőket lenyűgözte Kong és a Tyrannosaurus rex csatája, amely valójában két 46 centiméteres báb vérre menő küzdelme volt. A hanghatások is alaposan rájuk ijesztettek, bár a megagorillának egy rosszkedvében lévő oroszlán kölcsönözte ordítását.

A film számos munkacímen futott, végül a producerek egyikének fejéből pattant ki a King Kong elnevezés. Hollywood aranykorának kezdetén a forgatásokhoz más filmek díszleteit is felhasználták, így a The Most Dangerous Game és a King Kong nem csak a díszleteken osztozott (előbbit nappal, utóbbit esténként forgatták), hanem a szereplőkön is. A King Kongban a szépséges szőke színésznőt, Ann Darrow-t alakító Fay Wray, valamint a rendező Carl Denhamet játszó Robert Armstrong fontos szerepeket játszottak a másik filmben is.

A Merian C. Cooper és Ernest B. Shoedsack rendezésében készült 104 percnyi borzongás írói között a híres angol krimiíró Edgar Wallace is szerepelt. A film három operatőrt igényelt, a sok fáradság azonban kifizetődőnek bizonyult. King Kong a nyitóhétvégén 90 ezer dollár bevételt hozott a csőd szélén táncoló RKO stúdiónak, ezzel az óriásgorilla évekre bebetonozta magát a rekordbevételeket számon tartó lista élén – egészen addig, míg színre nem lépett egy hamísítatlan déli hölgy, bizonyos Scarlett O’Hara.

King Kong számos folytatásra, pótlásra sarkallta az álomgyárat, ezek sikere azonban messze elmaradt az eredeti történettől. Aztán 1976-ban újra nagyot robbant a történet, ezúttal Jessica Lang és Jeff Bridges főszereplésével. A legutóbbi feldolgozás 2005-ben került mozikba, de A Gyűrűk Urát jegyző Peter Jackson a prominens szereposztás ellenére nem tudta túlszárnyalni a korábbi filmeket.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »